09.08.2022.

08:21

Foto: Fotoilustracija/Printskrin

Planeta

ISPORUKA KASNILA VIŠE OD PET MESECI, LIBANCI IH O'LADILI! Otkriveno zašto ukrajinski brod "Razoni" napunjen žitom tumara morima - TRAŽE KUPCA!

Sada se traži novi kupac u Libanu ili bilo kojoj drugoj zemlji. "Razoni" je prvi teretni brod sa ukrajinskim žitom koji je napustio luku Odesa u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskih luka. Na brodu je 26.000 tona kukuruza.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su jutros još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinske luke Černomorsk.

Brod "MV OCEAN LION" sa 64.000 tona kukuruza je otplovio u Južnu Koreju, a brod MV RAHMI YAGCI sa 5.300 tona suncokreta se uputio ka Istanbulu. Ovi brodovi prevoze preko 70.000 tona žitarice.

Podsetimo, 23. jula su u Istanbulu potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku za izvor ruskih proizvoda i pomoći Rusije pri izvozu ukrajinskog žita.

Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN predviđa izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.