10.08.2022.

16:19

Foto: Printscreen facebook/ZAHIST PІVDNЯ

Planeta

TRI SU SCENARIJA, ŠTA SE TAČNO DESILO KADA JE KRIM GRANATIRAN?! Postoji mogućnost da su se Ukrajinci domogli superprojektila "ATACMS" (Video)

Udar na Krim svojevrsna je crvena linija u ratu Ukrajine i Rusije i retorici Vladimira Putina. Zbog toga su detonacije na području koje je Rusija anektirala još 2014. godine još jače odjeknule.

Tri teorije

Da li je reč o tome da su Ukrajinci dobili novo oružje, mnogo većeg dometa od HIMARS-a koji pogađaju mete udaljene 60 do 70 kilometara (ali s preciznošću od dva do tri metra), ili je u pitanju nesrećan slučaj u bazi? Treća teorija, koju su izneli sami Rusi na početku, a potom prihvatili pojedini mediji, jeste da je reč o sabotaži.

Ukrajinci, prenosi portal "Drive Warzone", tvrde da je reč o njihovom vojnom uspehu i da on nema veze sa pomoći Zapada. Reč je, kažu, o oružju domaće proizvodnje, ali nisu naveli kojem. Slično je pisao i "Njujork tajms" pozivajući se na neimenovane izvore.

Da bi pogodili mete na Krimu, potrebni su im sistemi sa dometom između 200 i 300 kilometara.

Bivši savetnik u ukrajinskoj vladi Viktor Andrusiv ranije je pominjao postojanje takvog oružja, ne precizirajući o kakvom je oružju tačno reč. Andrusiv, koji je otišao s položaja prošlog meseca bez objašnjenja, poznat je po tome da je pozivao da se raketama dugog dometa gađa most preko moreuza Kerč koji povezuje Krim sa ruskim kopnom.

Stručnjaci kažu da je napad na krimsku bazu mogao biti izveden ili avionom, ili dronom. Ipak, moguće je i da su rakete kraćeg dometa bile tajno ispaljene sa samog Krima - sabotaža ili, kako što sad tvrde Rusi, obična nezgoda u bazi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije u obraćanju javnosti direktno spominjao eksplozije, ali je poručio da se Ukrajina nikada neće odreći Krima.

Najmanje 12 eksplozija potreslo je kompleks kod Novofedorivke kraj grada Sakija, gde je, kako se veruje, smeštena 43. vazguhoplovvna četa ruske vojske.

Postoji mogućnost da je napad potvrda kako Ukrajinci već u rukama imaju "ATACMS", projektil američke proizvodnje koji se može ispaliti iz sistema poput HIMARS-a, a domet mu iznosi do 300 kilometara. Sjedinjene Države do sada su odlagale slanje tog oružja, navodno iz straha da ukrajinska strana ne napadne rusku teritoriju i time sukob eskalira.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su eksplozije izazvane slučajnim požarom u bazi i da šteta nije velika. Uprkos tome kolone Rusa koji su odmarali na Krimu pojurili su kućama, što je izazvalo saobraćajni kolaps na poluostrvu.

Sabotaža kao opcija

Jedna od teorija o kojoj se spekuliše je saboraža. Zapadni mediji, uključujući i "Juronjuz" pišu da se ukrajinska vlada okrenula stanovnicima na "okupiranim" teritorijima koji su odani Ukrajini i žele da sprovode partizanske akcije.

Jedna od tih akcija su i eksplozije na aerodromu sa kog često uzleću avioni u napad na ukrajinske položaje na jugu.