12.08.2022.

15:27

Foto: AP/Photo

Planeta

ŠOK ANALIZA, NIJE SLUČAJNO URAĐENA NA ZAPADU! U ovom trenutku više do 12 biliona dolara vredni prirodni resursi Ukrajine pod kontrolom su Moskve! Izgleda da to neće biti kraj...

Ako Kremlj anektira osvojene ukrajinske teritorije, Kijev bi izgubio skoro dve trećine svojih depozita, ostavljajući zemlju bez osnovnih ekonomskih stubova, navodi se u izveštaju.

Na osnovu SecDev-ove analize 2.209 nalazišta, Moskva kontroliše 63% ukrajinskog uglja, 11% nafte, 20% prirodnog gasa, 42% metala i 33% retkih ruda, uključujući ključne minerale poput litijuma, prenosi Biznis insajder.

Neki od njih su zaplenjeni tokom ruske aneksije Krima 2014. ili tokom rata sa separatistima koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini. Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, međutim, Rusija je preuzela kontrolu nad drugim ekonomskim uporišćima zemlje.

Zaplenila je 41 nalazište uglja, 27 nalazišta prirodnog gasa, 14 nalazišta propana, devet nalazišta nafte, šest nalazišta gvozdene rude, kao i nekoliko nalazišta titana, cirkonijuma, stroncijuma, litijuma, uranijuma i zlata.

Iako je Ukrajina najpoznatija kao izvoznik žitarica, izveštaj pokazuje da zemlja takođe ima 117 od 120 najčešće korišćenih minerala i metala, a značajan je izvor u fosilnih goriva. Ukrajina i dalje kontroliše većinu svojih rezervi nafte i gasa. Ali ogromnu većinu njegovih prirodnih resursa koji su pod kontrolom Kremlja čine nalazišta uglja. SecDev procenjuje da se oko 30 milijardi tona nalazišta uglja, u vrednosti od 11,9 biliona dolara, nalazi na teritorijama Ukrajine pod ruskom kontrolom, zaključuje Biznis insajder.