13.08.2022.

07:00

Foto: Fotoilustracija

Planeta

VOJSKA SRBIJE OVO MAKSIMALNO PRATI! DRONOVI VRATILI TOPOVSKOJ I RAKETNOJ ARTILJERIJI STATUS "BOGA RATA"! Za ne daj Bože treba usvojiti i ovu strategiju!

Ruski vojni koncern Almaz-Antej najavio je svoj novi multifunkcionalni dron za navođenje artiljerijskih i raketnih projektila.
       
Koristiće se za izviđanje i određivanje ciljeva u daljem toku specijalne vojne operacije u Ukrajini.
       
General Balujevski objašnjava:
       
- Jednostavni komercijalni kvadrokopteri gotovo u potpunosti su rešili vekovni problem izviđanja, ciljanja i korigovanja artiljerijske vatre. Dron koji stalno lebdi iznad područja koje je pod vatrom omogućava da artiljerija koristi konvencionalne projektile sa preciznošću i efikasnošću koja se može uporediti sa ispaljivanjem precizno navođene municije".
       
General precizira da je to značajno smanjilo i broj topova i broj granata potrebnih za uspešno ratovanje:
       
- Dronovi su omogućili da tradicionalna artiljerija ponovo postane žbog rataž i da postane nezaobilazna  kao tokom Prvog svetskog rata. Kvadrokopter Mavic kineske kompanije DJI postao je pravi simbol modernog rata.

Isto se, po njegovom mišljenju, može reći i za jednostavne i jeftine bespilotne letelice tipa aviona, kakav je ruski Orlan-10 čija  su dodatna prednost  benzinski motori umesto električnih, što značajno povećava njihov boravak u vazduhu.
       
- Nema sumnje da integracija bespilotnih letelica sa visokopreciznim naoružanjem još nije iscrpila mogućnosti - zaključio je bivši načelnik ruskog Generalštaba.

Vojska Srbije, kao usotalom i sve vojske sveta, maksimalno pratie šta se dešava u Ukrajini, kao i kako zaraćene strane koriste dronove bilo za napade na protivničke poloćaje i tehniku, ili za osmatranje i navođenje artiljerije!