18.08.2022.

16:34

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Planeta

"SMIŠLJENI TEROR AGRESORA MOŽE POSTATI KATASTROFA ZA CEO SVET"! Zelenski od UN traži da osigura bezbednost NE Zaporožje!

- Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj uceni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posledice za ceo svet - napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Istakao je da zbog toga UN “moraju da osiguraju bezbednost tog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa”, prenosi Rojters.

Zelenski je naveo da je u razgovoru bilo reči i o sporazumu o hrani i da je dogovoreno da bude nastavljena koordinacija u sprovođenju inicijative za žito.

U Lavovu danas pored Gutereša boravi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, a nakon bilateralnih susreta planiran je i trilateralni sastanak.

Prošlog meseca, Turska i UN pomogli su postizanje sporazuma Kijeva i Moskve koji je otvorio put Ukrajini da izveze 22 miliona tona kukuruza i drugih žitarica zarobljenim u njenim crnomorskim lukama od ruskog napada 24. februara, navodi AP.