18.08.2022.

19:01

Foto: Reuters

Planeta

Erdogan: Informisaću Putina o rezultatima sastanka sa Zelenskim i Guterešom

- Oceniću rezultate svih naših današnjih sastanaka s gospodinom Putinom - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s Guterešom i Zelenskim, dodajući da bi s ruskim predsednikom želeo da razmotri i pitanje razmene zarobljenika između Moskve i Kijeva.

Predsednik Turske je istakao da su među temama trilateralnog sastanka bili mogući načini da se okonča sukob u Ukrajini i dodao da je Ankara spremna da doprinese obnavljanju istanbulskog pregovaračkog procesa, u kojem su učestvovali predstavnici Moskve i Kijeva.

Rešavanje sukoba za pregovaračkim stolom

Erdogan je naglasio da su i Vladimir Zelenski, i Antonio Gutereš saglasni s njim da situacija u Ukrajini mora biti rešena za pregovaračkim stolom.

Zelenski je, međutim, izjavio da su pregovori Kijeva s Moskvom mogući tek nakon povlačenja ruskih snaga s teritorija koje su pod kontrolom ruske vojske.

Teme današnjeg sastanka Erdogana, Gutereša i Zelenskog bile su i situacija u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, kao i nastavak ispunjavanja sporazuma o izvozu ukrajinskog žita koji su 22. jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Erdogan je naglasio da je Ankara zabrinuta zbog situacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, te da ne želi da se ponovi černobiljska tragedija.

Ukrajinska vojska redovno granatira Energodar, okolna sela i teritoriju koja pripada Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, najmoćnijoj nuklerki u Evropi. U sredu su ukrajinske snage na teritoriju koja pripada atomskoj centrali ispalili najmanje šest projektila, ali nuklearka, koja se nalazi na levoj obali Dnjepra, nije oštećena.

Govoreći o prehrambenom sporazumu Erdogan je saopštio da je od 1. avgusta iz tri ukrajinske luke na crnomorskoj obali isplovilo 25 brodova sa 625.000 tona žita, prehrambenih proizvoda i đubriva.

Prema pisanju turskih medija, jedan od ciljeva Erdoganove posete Lavovu bio je potencijalno organizovanje sastanka Zelenskog s Putinom. Televizijski kanal Si-En-En Turk je, pozivajući se na izvore, preneo da bi Putin i Zelenski mogli da održe sastanak radi utvrđivanja „mape puta“ za Ukrajinu.

Informer

Gutereš: Pod hitno obnoviti civilni status Zaporoške nuklearke

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas da se pod hitno postigne dogovor o obnavljanju civilnog statusa Zaporoške nuklearne elektrane i da se osigura bezbednost te zone.

- Mora prevladati zdrav razum, kako bi se izbegla bilo kakva dejstva koja bi mogla da ugroze fizički integritet, bezbednost ili zaštićenost atomske centrale - naglasio je Gutereš.

Prema njegovim rečima, bilo kakvo potencijalno oštećenje Zaporoške nuklearke bilo bi samoubistvo.

UN šalje misiju u granatirani zatvor u Jelenovki

Antonio Gutereš je Zelenskog, takođe, obavestio da će Ujedinjene nacije uputiti misiju u Jelenovku, gde je krajem jula gađan zatvor s ukrajinskim ratnim zarobljenicima.

U napadu ukrajinskih snaga iz američkih raketnih sistema "himars" poginulo je 50, a ranjeno 73 ukrajinskih ratnih zarobljenika, mahom pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“.