18.08.2022.

19:27

Foto:

Planeta

VAŠINGTON NA NOGAMA ZBOG PUTINOVE IZJAVE! Sve otvorenija bezbednosna saradnja Moskve i Pekinga uznemirila Ameriku!

- Američka avantura protiv Tajvana nije samo putovanje pojedinačnog neodgovornog političara, već deo svrsishodne, svesne strategije SAD da destabilizuje i haotizuje situaciju u regionu i svetu. To je bezobrazna demonstracija nepoštovanja suvereniteta drugih zemalja i svojih međunarodnih obaveza - naglasio je ruski lider govoreći na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Sledećeg dana, portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima da približavanje Kine i Rusije po pitanjima međunarodnog poretka i bezbednosti izaziva uzbunu u Vašingtonu.

Situacija oko Tajvana je eskalirala posle nedavnog putovanja predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi. Postala je najviši američki zvaničnik koji je posetio ostrvo u poslednjih 25 godina.

Poseta Pelosijeve bila je podstrek za novu rundu napetosti u Tajvanskom moreuzu. Od 4. avgusta kineska vojska izvodi vežbe kod obala ostrva.

Osim toga, Peking je uveo sankcije protiv same Pelosi, njenih rođaka i dva tajvanska fonda. Odgovornost za sve negativne posledice posete zvaničnika kineskog ministarstva spoljnih poslova stavljena je na Vašington i Tajpej.

Peking ne priznaje suverenitet Tajvana, smatra ga svojom provincijom i kategorički se protivi bilo kakvim kontaktima Tajpeja sa zvaničnicima i vojskom iz drugih zemalja.