18.08.2022.

22:33

Foto: Reuters

Planeta

AMERI MISLE DA MOGU RUSIMA DA NAREĐUJU?! Vašington pozvao Moskvu: Omogućite međunarodnom timu pristup Zaporoškoj nuklearki!

- Međunarodna agencija za atomsku energiju mora dobiti pristup Zaporoškoj nuklearnoj elektrani što je pre moguće - rekao je Prajs novinarima i naglasio da kontrola Rusije nad tom centralom i dalje izaziva duboku zabrinutost Vašingtona.

Ukrajinska vojska nastavlja redovno da granatira grad Energodar, u čijoj se blizini nalazi nuklearka, kao i okolna sela i teritoriju koja pripada samoj atomskoj centrali. U sredu su ukrajinske snage ispalile najmanje šest projektila na oblast atomske centrale, koja nije oštećena u napadu.

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra, pored Energodara, u Zaporoškoj oblasti. To je najmoćnija nuklearna elektrana u Evropi. Od marta je pod zaštitom ruske vojske. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je naglasilo da je opravdano to što je ruska vojska zauzela nuklearku kako bi sprečila curenje nuklearnoj i radioaktivnog materijala.

Informer

SAD spremne da sarađuju s Rusijom u Sporazumu o strateškom naoružanju

Prajs je, takođe, rekao da su Sjedinjene Američke Države spremne da sarađuju s Rusijom nad dokumentom koji bi zamenio postojeći Sporazum o smanjenju i ograničavanju količine strateškog naoružanja.

- Mi smo spremni, ako je Rusija spremna da radi kao odgovorna nuklearna država, za pregovore o novim okvirima koji bi zamenili Sporazum o strateškom naoružanju čiji rok ističe - rekao je Prajs novinarima.

On je naglasio da Vašington smatra da je neophodno pridržavati se važnih parametara postojećeg sporazuma.

- Vidimo vrednost Sporazuma o strateškom naoružanju, sada je njegova vrednost čak i porasla u poređenju s prethodnim periodom - rekao je Prajs.

Portparol Stejt departmenta je istakao da će se SAD zalagati za to da se sačuvaju ključne odredbe tog sporazuma.