20.08.2022.

18:59

Foto:

Planeta

NA NATO SAMITU U BAZI RAMŠTAJN SE ODLUČIVALO O RUSIJI! Čomski raskrinkao američku perfidnu igru i pozadinu pomoći Ukrajini - pokušaće da Moskvu GURNU SA LITICE!

Kako je primetio američki istoričar, SAD žele da oduzmu Rusiji mogućnosti da diplomatskim putem reši krizu na teritoriji bivše Ukrajinske SSR, a to može da eskalira situaciju u svetu do krajnjih granica.

Istovremeno, on je istakao da je takvu odluku donela Severnoatlantska alijansa (NATO) tokom samita u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

- Na ovom samitu, alijansa, uključujući i Evropu, usvojila je zvaničan stav Sjedinjenih Država, prema kojem Rusiju treba oslabiti kako više ne bi mogla da preduzima akcije ovolikih razmera. Ako razmislite o tome, to znači da Moskvu treba oslabiti više nego što je Versajski ugovor iz 1919. oslabio Nemačku. Oni moraju još ozbiljnije da potkopaju snage Rusije – kako ne bi mogla da pregovara, da se bavi diplomatijom - rekao je Čomski.

Istovremeno, filozof je primetio da je razočaran spremnošću Evropske unije da bezuslovno prihvati stav Vašingtona kako ne bi upao u „izdajnike“ vrednosti Zapada.

- Evropa sada podržava ovaj stav. Amerikanci su uvek sledili ovu politiku, ali Nemačka i Francuska su bile angažovane u nekoj vrsti alternativnog diplomatskog procesa. Međutim, na ovom samitu su samo prihvatili stav Sjedinjenih Država - objasnio je on.

Čomski je istovremeno rekao da ovu poziciju u vezi sa sukobom na teritoriji bivše Ukrajinske SSR smatra nepravednom, podsećajući na metode SAD da nameću svoja pravila u Iraku, Siriji ili Libiji, kao i to kako je tok ruske specijalne operacije predstavljena u zapadnim medijima.

- Veoma je zanimljivo pratiti šta pišu u SAD. Ono što se dešava u Ukrajini stalno nazivaju „ničim izazvanim“ sukobom. Jedina situacija u kojoj bi neko trebalo da koristi ovu formulaciju podrazumevala bi razumevanje da je ono što se zapravo dešava prilično isprovocirano. Ovu frazu niko to ne koristi kada su u pitanju drugi sukobi - objasnio je istoričar.

Istovremeno, nameru SAD da uvuku Kijev u NATO nazvao je provokacijom, uprkos protestima Rusije zbog toga i upozorenjima iskusnih američkih političara.