23.08.2022.

09:36

Foto: Printskrin Youtube

Planeta

JAVIO SE OTAC OSUMNJIČENE ZA UBISTVO DARJE DUGIN! Ćerka mu se javila pre nekoliko dana, ponavljala je samo jednu rečenicu! (VIDEO)

- Bila je u Evropi, u Francuskoj kao izbeglica. Onda joj se to nije dopalo, vratila se u Poljsku, pa u Ukrajinu - rekao je otac Vovkove.

Ona kaže da mu se ćerka javila pre nekoliko dana i napomenula da je na Baltiku.

- Dijalog je bio: "Kako si?" Ona kaže: "Sve je u redu, sve je u redu. Zvala je preko interneta, skajpa ili nečeg drugog. Rekla je da je u Litvaniji - dodao je otac osumnjičene za RIA novosti i napomenuo da ne zna kako je njegova ćerka dospela u Rusiju.

Osim toga, potvrdio je da je služila u Oružanim snagama Ukrajine, ali ne i u bataljonu Azov. Prema njegovim rečima, ona je otišla iz vojske iz zdravstvenih razloga.

- Rekla je da su odvedeni na poligon. Ali ne znam da li su tamo pucali ili nisu - rekao je izvor, napominjući da njegova ćerka nije učestvovala u takozvanoj antiterorističkoj operaciji u Donbasu.

Novinarka i politikolog Darja Dugina poginula je 20. avgusta uveče. Ona je vozila automobil koji je izgoreo na Možajskoj magistrali u Odincovskom okrugu  Moskovske oblasti. Prema preliminarnoj verziji, u automobilu je eksplodirala eksplozivna naprava. 

FSB je utvrdio da su zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe, a izvršilac je bila Natalija Vovk, koja je 23. jula sa dvanaestogodišnjom ćerkom ušla u Rusiju i iznajmila stan u kući u kojoj je živela Dugina.

Neko vreme Vovk je pratila devojku, za šta je koristila "mini kuper", na kome je tri puta menjala registarske tablice. Na dan ubistva, ona i ćerka bile su na književno-muzičkom festivalu Tradicija, a nakon što je Dugina napustila događaj, aktivirala je eksploziju na njenom terencu "tojota land kruzer prado". Nakon toga, Vovk je sa ćerkom pobegla u Estoniju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o posthumnom odlikovanju Dugine Ordenom za hrabrost.