26.08.2022.

14:57

Foto: Reuters

Planeta

FINCI SU PRIMETILI NEŠTO U DALJINI, JE LI MOGUĆE DA PUTIN OVO RADI?! Satelitski snimci otkrili neobičnu pojavu u ruskom gasnom postrojenju, meštani pograničnih naselja digli uzbunu!

Satelitski snimci pokazali su infracrvenu radijaciju koja dolazi iz postojenja Portovaja, nedaleko od granice s Finskom, a stručnjaci procenjuju da se dnevno pali čak 4.34 miliona kubnih metara gasa, vrednog oko 10 miliona dolara. 

Naučnici su još od juna uočili povećanje topline na području postrojenja, a navodno se radi o gasu koji je već trebalo da bude dostavljen Nemačkoj. S obzirom da se radi o postojenju nedaleko od granice, veliki plamen iz daljine prvi su uočili građani Finske. 

I dok paljenje gasa nije ništa neobično u postrojenjima, taj proces se odrađuje iz tehničkih ili sigurnosnih razloga, ali obično se to radi u puno manjim količinama. 

- Nikada nisam videla da LNG postrojenje toliko bukti - pojasnila je ekspert za satelitske podatke Univerziteta Majami Džesika Mekarti. Vlasnik kompanije Kapterio koja se bavi pronalaženjem rešenja za paljenje gasa Mark Dejvis pojasnio je da ovaj poduhvat nije slučajan. 

- Operateri često oklevaju da zatvore objekte iz straha da bi njihovo ponovno pokretanje moglo biti tehnički teško ili skupo, a to je verojatno slučaj i ovde - smatra Dejvis.

Informer

Plamen na gasnoj platformi

Profesorka na finskom Univerzitetu LUT Esa Vakilajnen ne misli tako. Ona kaže da je moguće da Rusiji nedostaje određena oprema. 

 - Zbog trgovinskog embarga s Rusijom, oni nisu u mogućnosti da proizvedu visokokvalitetne ventile potrebne u preradi nafte i gasa. Možda su neki ventili pokvareni i ne mogu ih zamijene - smatra. 

Trenutno postoji i bojazan da je paljenje gasa izuzetno štetno za okolinu zbog otpuštanja velike količine ugljen dioksida koji bi mogao da ubrza topljenje leda na Arktiku. Prema naučnicima, spaljivanje gasa daleko je bolja opcija od ispuštanja metana. Ipak, ono ubrzava topljenje leda na Arktiku i to na način da crni ugljenik putuje prema severu gde se taloži na snegu. 

- Neke često citirane procene već smatraju da je spaljivanje dominantan izvor taloženja crnog ugeniljika na Arktiku i da je bilo kakvo povećanje spaljivanja u ovom regijonu posebno nepoželjno - zaključuje profesori Metju Džonson sa Univerziteta Karlton u Kanadi.