27.08.2022.

21:21

Foto:

Planeta

MEĐUNARODNA IZOLACIJA JE BILA GREŠKA, SADA DVA NAJVEĆA NEPRIJATELJA AMERIKE JOŠ VIŠE SARAĐUJU! Novi saveznik Rusije uznemirio američke zvaničnike!

On je podsetio da je Iran u julu postao najveći svetski kupac ruske pšenice.

Zauzvrat, Rusija je nedavno lansirala iranski satelit u svemir, što je bio "redak uspeh za svemirski program Teherana“, nastavio je novinar.

Dve države dele protivljenje svetskom poretku koji predvode SAD, i obe pate od teških američkih sankcija. Ali sve do ove godine, njihov odnos je bio pogoršan suprotstavljenim agendama u Siriji, istorijskom sumnjom Irana u stranu intervenciju i istorijskom ulogom Rusije kao dominantne sile u Centralnoj Aziji i na Kavkazu.

- Tešnje savezništvo između Rusije i Irana pomoglo bi obema zemljama da ublaže uticaj zapadnih sankcija pronalaženjem novih tržišta za svoje proizvode i jačanjem vojne saradnje - piše Fokon.

Prema njegovom mišljenju, Iran može da podeli sa Rusijom dugogodišnje iskustvo u zaobilaženju spoljnih sankcija, dok je Moskva "izgleda da je dala prednost Iranu u pogledu izvoza poljoprivrednih proizvoda koja ima strah od nestašice hrane".

- Proširenje vojne saradnje Irana i Rusije uznemirilo je američke zvaničnike - rekao je Fokon.