28.08.2022.

16:52

Foto: tanjug

Planeta

MAĐARSKI ŠAMAR BRISELU ZBOG RUSIJE, I TO KAKAV! Nismo čak ni voljni da pregovaramo o bilo kakvim SANKCIJAMA ZA RUSKU ENERGIJU! ŠTA ĆE EU SADA?!

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini i zalaže se za potpunu obustavu uvoza energenata iz Rusije.

- Nismo čak ni voljni da pregovaramo o bilo kakvim sankcijama za energetiku, bilo da je reč o nafti ili gasu - rekao je Sijarto na ekonomskom forumu u Tihanju, dodajući da je „hrabrost mađarske vlade" pomogla Budimpešti da izdrži pritisak Brisela.

- Nema sigurnosti snabdevanja Evropom energijom bez korišćenja ruskih izvora - rekao je Sijarto, tvrdeći da ruski gas ne može biti zamenjen u doglednoj budućnosti.

Ministar spoljnih poslova je dodao da je „uglavnom pogrešan odgovor na sankcije" na rusku vojnu operaciju jedan od faktora koji podstiče inflaciju i koji doprinosi globalnoj recesiji.

Mađarska, čija ekonomija u velikoj meri zavisi od nafte i gasa iz Rusije, izuzeta je od zabrane ruske nafte u celoj EU u maju. Blok je zabranio uvoz nafte morskim putem, ali Mađarska nastavlja da prima naftu putem naftovoda.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je prošlog meseca da je Evropa „pucala sebi u pluća" svojim nepromišljenim sankcijama protiv Rusije.