29.08.2022.

10:44

Foto: AP/Photo

Planeta

POSLEDNJA OPOMENA ZAPADU! RATNI AVIONI SA NUKLEARNIM NAORUŽANJEM SPREMNI, MINSK NEĆE MIROVATI! Ovo je Lekašenkov odgovor na...

- Putin i ja smo jednom u Sankt Peterburgu rekli da ćemo i beloruske avione Su-24 konvertovati, kako bi mogli da nose nuklearno oružje - izjavio je Lukašenko i istakao da je Belorusija spremna da adekvatno odgovori na pretnje sa Zapada.

U junu je beloruski lider, na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom, zatražio od Rusije da pomogne u unapređenju vojnih aviona za nošenje nuklearnih bojevih glava.

On je objasnio da je Minsk zabrinut zbog trenažnih letova NATO aviona, sposobnih da nose takvo oružje u blizini granica republike.

U decembru 2021, Lukašenko je u intervjuu za RIA Novosti rekao, da će Belorusija ponuditi Rusiji da postavi nuklearno oružje na svoju teritoriju, ako NATO uradi isto u Poljskoj. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da Lukašenkove reči treba shvatiti kao upozorenje Zapadu.

"Su-24" je frontalni bombarder dizajniran da nosi rakete i bombe i na malim visinama, sa ciljanim uništavanjem kopnenih i površinskih ciljeva.