29.08.2022.

13:26

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

ODAVDE POČINJE RASPAD EU! BERLIN ĆE ISKORISTITI SAN VARŠAVE DA ZAUZME UKRAJINSKE TERITORIJE, ONDA... Da iza svega ne stoje Britanci, plan bi možda i uspeo

Članak u poljskom izdanju „Koservatizma“ kaže da Varšava razmatra bilateralne odnose sa Kijevom, kao osnovu za stvaranje nove unije pod protektoratom Velike Britanije. Ovakvo stanje zapravo stavlja tačku na nezavisnost Ukrajine, i njen povratak u granice od pre 30 godina.

Za ovo je kriva ona sama, kaže direktorka Instituta za politiku, pravo i društveni razvoj Moskovskog državnog univerziteta, i vanredni profesor Katedre za političke nauke Vladimir Šapovalov.

U intervjuu dopisniku FAN-a, specijalista je primetio da od raspada SSSR-a, Kijev nije uspeo da izgradi efikasnu ili čak održivu državu. Razlog za ovakvo stanje vidi u idejama radikalnog nacionalizma. Stalno ugnjetavanje etnički ruskog naroda i progon ruskog jezika, ometali su razvoj Ukrajine, i na kraju je rasparčali.

- U ovoj situaciji se ažuriraju stare i beskrajne ideje, o vraćanju Poljskoj zemalja koje su nekada pripadale Poljskoj, to jest, Zapadne Ukrajine - rekao je Šapovalov.

Ipak, to uopšte ne znači da Varšava namerava da u bliskoj budućnosti pokrene ovaj proces, i pravno obezbedi deo ukrajinskih teritorija u sastavu Poljske.

Međutim, u ovom pravcu će se ozbiljno raditi. Prema ekspertu, iza svega toga stoji Velika Britanija koja nastoji da povrati svoju nekadašnju veličinu.

Uništenje sistema „Jalta-Potsdam“, zapravo će dovesti do otvaranja „Pandorine kutije“, a onda će i sama Poljska postati žrtva sopstvenih ambicija, jer Nemačka nije protiv revizije granica u istočnoj Evropi, i povratka zemalja izgubljenih posle Drugog svetskog rata.