30.08.2022.

17:30

Foto: AP/Photo

Planeta

(VIDEO) PUTIN DIGAO 50.000 VOJNIKA, 140 AVIONA I 60 RATNIH BRODOVA! OPERACIJA "VOSTOK 2022" KREĆE 1. SEPTEMBRA! NATO na nogama, kako na ovo odgovoriti?!

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da će učesnici vežbe koristiti preko 5.000 komada naoružanja i vojne opreme, uključujući 140 aviona, 60 ratnih brodova, patrolnih čamaca i pomoćnih plovila.

Jedan od glavnih ciljeva vežbi biće unapređenje veština komandanata i štabova u velikim vojnim formacijama i koalicionim snagama u odbijanju agresije sa istočnog pravca i u dalekoistočnoj pomorskoj zoni.
       
Planirano je da se tokom vežbe „poveća nivo interakcije u rešavanju zajedničkih zadataka koalicionih trupa za održavanje mira, zaštitu interesa i obezbeđenje vojne bezbednosti u istočnom regionu".

Iz Oružanih snaga Rusije, u vežbe će biti uključene vojne komande i štabovi Istočnog vojnog okruga, deo Vazdušno-desantnih snaga, dalekometna i vojno-transportna avijacija.
       
U vežbi će učestvovati i operativne komandne i kontrolne grupe, vojni kontingenti i posmatrači iz ODKB, ŠOS i partnerskih država, kao što su Kina, Azerbejdžan, Alžir, Jermenija, Belorusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Mongolija, Nikaragva, Sirija i Tadžikistan.