30.08.2022.

10:01

Foto:

Planeta

UKRAJINCI KORISTE SRPSKU TAKTIKU IZ 1999! Američke diplomate otkrile kako Kijev pokušava da parira nadmoćnijem neprijatelju!

Kako tvrdi američki list koji je imao uvid u zvanične fotografije i priliku da razgovara sa visokim ukrajinskim i američkim zvaničnicima, ukrajinska vojska sa velikom uspešnošću koristi replike kako bi namamili Ruse da "troše" svoje skupocene visokoprocecizne rakete dugog dometa na lažne ciljeve.

Ukrajinski "mamci" su napravljeni od drveta i teško ih je razlikovati od artiljerijske baterije kroz sočivo ruskih dronova koji prenose informaciju o uočenoj lokaciju do pomorskih nosača krstarećih raketa u Crnom moru.

- Kada bespilotne letelice vide bateriju, to je kao VIP meta - rekao je visoki ukrajinski zvaničnik, misleći na bespilotne letelice koje "otkrivaju" replike artiljerije velikog dometa.

Za samo nekoliko nedelja, mamci su navukli na sebe najmanje 10 krstarećih raketa KalibAr, što je uspeh koji je naveo Ukrajinu da proširi proizvodnju replika za širu upotrebu, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik.

Upotreba mamaca za raketne sisteme, o kojoj ranije nije bilo izveštaja, jedna je od mnogih asimetričnih taktika koje su ukrajinske oružane snage usvojile u borbi protiv većeg i bolje opremljenog neprijatelja.

Proteklih nedelja, kijevski operativci digli su u vazduh železničke i električne vodove na "okupiranoj teritoriji", detonirali eksploziv u ruskim skladištima oružja i ubili osumnjičene saradnike, prenose američki mediji.

Uništavanje ukrajinskih replika može delimično da objasni neobično hvalisavu procenu štete koju Rusija u borbi ima na zapadnoj artiljeriji, posebno na visoko pokretnom artiljerijskom raketnom sistemu američke proizvodnje HIMARS.

- Oni tvrde da su pogodili više HIMARS-a nego što smo mi čak i poslali Ukrajini - rekao je jedan američki diplomata. 

Podsećamo, 1999. godine daleko moćnijoj NATO avijaciji, Vojska SRJ suprotstavila se borbenim sredstvima i sistemima koji su više generacija stariji od NATO naoružanja i kojih nije bilo dovoljno za efikasnu odbranu civilne i vojne infrastrukture zemlje.

Odbrana kopnenih snaga vojske, pre svega na Kosmetui, obavljena je uspešnije jer su sve jedinice Vojske SRJ uspešno manevrisale i vršile sve potrebne aktivnosti na maskiranju i obmanjivanju protivnika. U tom smislu je i sačuvan glavni udarni potencijal snaga Kopnene vojske i uništen mali broj najznačajnijih sredstava, poput tenkova, borbenih oklopnih vozila pešadije, artiljerijskih i haubičkih oruđa i višecevnih lansera raketa.