31.08.2022.

19:48

Foto:

Planeta

(VIDEO) AMERI, GLEDAJTE KAKO ĆE BITI MOĆNA! MOSKVA OTKRILA DETALJE O NOVOJ RUSKOJ SVEMIRSKOJ STANICI! Šta će sada NASA, ESA...

Mislim da je politika naše zemlje prema Rusiji, kada uzmete u obzir letove u svemir, šizofrena. NASA se preterano oslanjala na Rusiju tokom protekle decenije, iako je tražila alternativne komercijalne opcije za dovoženje posada na Međunarodnu svemirsku stanicu.       

Prema njegovim rečima, u narednim godinama biće potrebno tražiti zamenu za stanicu na niskoj orbiti, pošto Rusija namerava da se povuče sa MSS 2024. godine.
       
- Uvek smo znali da MSS neće trajati zauvek, ali nismo uradili ono što je bilo neophodno da sprečimo prekid saradnje (sa Rusima). Sada se čini da se jaz među nama ubrzano širi a niko o tome ne govori - rekao je Brajdenstajn.

Šef ruske svemirske korporacije Roskosmos Jurij Borisov je 29. jula potvrdio da će Rusija početi povlačenje iz projekta MSS posle 2024. godine.
       
Borisov je dodao da međunarodna politika ne bi trebalo da utiče na projekte na MSS.
       
Istog dana portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je MSS bila tema na nedavnom sastanku Saveta bezbednosti Rusije.