01.09.2022.

11:39

Foto: Institut za studije rata

Planeta

UKRAJINSKA VOJSKA KORISTI NEOBIČNU TAKTIKU ZA KONTRAOFANZIVU! Bivši ministar odbrane objasnio o čemu je reč, tu je i poruka Moskvi o Hersonu...

Cilj ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je da povrati Herson, regionalnu prestonicu sa strateškom pozicijom na reci Dnjepar koju su ruske snage zauzele u martu nakon što napredovale na sever sa Krima koji je pod ruskom kontrolom.

Operativni detalji su nepotpuni jer su ukrajinske vlasti sprovele skoro potpunu blokadu medija i apelovale na građane da što manje informacija dele na društvenim mrežama dok je kontraofanziva u toku.

U sredu, tri dana nakon napada, Ukrajina tvrdi da je probila prvu liniju odbrane Rusije oko grada Hersona. Povratak regiona doneo bi Ukrajini velike vojne koristi. Gubitak kontrole nad regionom bi umanjio šanse Rusije da proširi kontrolu ukrajinske južne crnomorske obale do ključne luke Odese.

- Gubitak Hersona bi označio ruski poraz koji bi čak i Kremlj mogao teško prikriti - rekao je neimenovani ukrajinski vojni savetnik, dodajući da je kontraofanziva već doživela strateški uspeh, ne navodeći tačno i koji.

Ukrajinski vojni vrh tvrdi da je kontraofanziva primorala Rusiju da rasporedi trupe južno u istočnom regionu Donbasa što je zakomplikovalo napredak ukrajinske vojske u Hersonu.

Informer

Ukrajina u svom kontranapadu usvaja neobičnu vojnu taktiku

Procenjuje se da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno širom Hersonske oblasti. Umesto da "blickrig" manevrom krenu u "oslobađanje", Kijev planira da "nagriza" volju ruskih vojnika za borbom gušenjem njihovih lanaca snabdevanja i linija povlačenja mešavinom pažljivih raketnih i artiljerijskih udara, gerilske i bliske borbe.

Ukrajinski vojni vrh tvrdi da je izabran ovakav pristup kontraofanzivi kako bi se umanjila destrukcija artiljerijskih baraža i raketnih udara koji prouzrokuju visok broj civilnih žrtava, navodeći da je takvu taktiku upravo koristila Rusija u osvajanju Marijupolja ne vodeći računa o "koleteralnoj šteti". 

U uzveštaju za medije ukrajinska vojska napominje da su pripreme za kontraofanzivu počele pre više od dva meseca, preciznom serijom raketnih, artiljerijskih i udara bespilotnim letelicama na ruske linije snabdevanja i vojnu infrastrukturu, od kojih su neki čak i iza neprijateljskih linija - kao što je Krim. Udari na mostu Antonovski u Hersonu i na Novoj Kahovki dalje uzvodno posebno su povećali ranjivost ruskog snabdevanja.

- Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja, ali bitan krajnji rezultat, a to je povratak Hersona pod ukrajinsku upravu - rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ministar odbrane i predsednik Centra za odbrambene strategije.

- Uspešnost je važnija nego brzina. Čak i ako ofanziva ne postigne svoje pune vojne ciljeve, donela bi koristi, pre svega u smislu informativne borbe - kažu analitičari, a prenose ukrajinski mediji.

Kontraofanziva je bila neophodna kako bi se podigao moral ukrajinske vojske, ali i kako bi se zapadnim zemljama pokazalo da nisu uzalud slali vojnu pomoć i kako bi ih podstakli da to i dalje čine, navode ukrajinski mediji.

- Pored toga, i što je najvažnije, kontraofanziva treba da pošalje Moskvi poruku da su njeni planovi za aneksiju Hersona i drugih teritorija putem insceniranih referenduma, kao što je to uradila na Krimu 2014, osuđena na propast jer Ukrajina neće stati u svojim naporima da ih povrati - ističe Zagorodnjuk.