01.09.2022.

21:19

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

PROCURELI DETALJI, EVO ŠTA JE ZAPAD TRAŽIO OD ZELENSKOG, A ONDA SE PREDOMISLIO! Rat je mogao biti davno završen, ali...

- Neću ih imenovati, ali predsednici i premijeri su stizali iz Evrope u grupama s jednom porukom za predsednika Zelenskog: 'Sedi za pregovarački sto, pa ćemo nešto kasnije smisliti - rekao je Juščenko, koji je upravljao Ukrajinom od 2005. do 2010. za list Ukrainska Pravda.

Juščenko je dodao da se ton značajno promenio nakon što je Ukrajina u proleće optužila ruske trupe da su počinile ratne zločine u Buči i drugim gradovima izvan Kijeva.

- Ali nakon što su videli Buču, Gostomel, počeli su shvatati da ukrajinski narod neće dozvoliti vlastima ... da sednu za pregovore i kažu: 'Hajde da platimo mir nekim delom nacionalne suverene teritorije.' Niko ne bi čak ni imao takvu ideju!

Rusija je pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj zemlji krajem februara, uzevši pod svoju kontrolu velike komade zemlje na jugu Ukrajine i postepeno potiskujući ukrajinske trupe iz Donbasa.

Moskva negira da su njeni vojnici počinili ratne zločine i tvrdi da njene trupe gađaju samo vojne ciljeve.

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine su praktično prekinuti krajem marta, pri čemu su obe strane jedna drugu okrivile za neuspjeh pregovora.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici od tada tvrde da bi razgovori s Moskvom imali smisla samo ako Kijev dobije prednost na bojnom polju i može pregovarati s pozicije sile.

- Ruske vlasti će nam sigurno ponuditi pregovore ako vide snagu sveta koji podržava Ukrajinu - rekao je Zelenski u ponedjeljak.