03.09.2022.

19:49

Foto: Slzžba bezbednosti Ukrajine

Planeta

ŽENA UKRAJINSKOG VOJNIKA ŠPIJUNIRALA ZA RUSE! Meštanka zaporoškog sela namagarčila muža, ali SBU je primetio da se nešto dešava... Sada joj preti i doživotna

U saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) navedeno je da je neimenovana žena iz Dnjepropetrovske oblasti prenosila i informacije o lokacijama vojnih zgrada i opreme na pozicijama na frontu u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

Kako je objavljeno, ona je ispitivala muža o lokaciji njegove jedinice i drugih ukrajinskih formacija na frontu, a onda informacije slala preko aplikacija za poruke ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi.

Prema istrazi, stanovnica zaporoškog sela Preobraženka počela je da sarađuje sa ruskim službama u maju. Njen suprug sa kojim ima sina nalazi se na prvoj liniji fronta.

Žena je muža iskorišćavala tajno, saopštila je ukrajinska Služba državne bezbednosti. Tražila je od njega informacije o lokaciji njegove vojne jedinice i drugih grupa Oružanih snaga Ukrajine na frontovima u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

Ona je primljene informacije prenosila vojnoj obaveštajnoj agenciji Rusije.

- "Okupatori" su ove podatke koristili za artiljerijsko i minobacačko granatiranje, kao i za vazdušne udare. Pored toga, žena ih je izveštavala i o posledicama raketnih i vazdušnih udara, kao i o lokacijama i pravcima kretanja jedinica i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti - saopštila je ukrajinska služba državne bezbednosti.

Ruski oficir koji joj je bio #veza" obećao joj je rusko državljanstvo i visok životni standard kada Rusi zauzmu region.

Žena je privedena upravo tokom prenošenja novih informacija. Optužena je za izdaju.

Sud je već odlučio da se preventivno zadrži u pritvoru, a u slučaju dokazivanja njene krivice, preti joj doživotni zatvor.