05.09.2022.

12:31

Foto:

Planeta

INCIDENT TURSKOG I GRČKOG VOJNOG AVIONA IZNAD EGEJSKOG MORA! Ankara pobesnela, ministarstvo odbrane otkrilo šta se dogodilo... "Dobili su odgovor!"

„Grčko ratno vazduhoplovstvo pokušalo je da presretne turski pomorski patrolni avion, koji je obavljao zadatak u okviru bezbednosne misije NATO-a u Sredozemnom moru Gardijan“ (Sea Guardian), saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Turske i naglasilo da njihova letelica nije bila naoružana.

"Akcije grčke strane dobile su adekvatan odgovor", saopštilo je ministarstvo.

Rečeno je da je Grčka „naglo povećala svoje agresivno ponašanje u Egejskom moru i istočnom Mediteranu” i da je broj kršenja turskog vazdušnog prostora i teritorijalnih voda porastao sa 1.123 prošle godine na 1.616 u osam meseci ove godine. Od 15. avgusta zabeleženo je 14 incidenata kada su grčki piloti gonili turske avione u patroli. Kako navodi agencija, poslednji takav incident dogodio se 1. septembra iznad ostrva Rodos.

Odnosi između Grčke i Turske ozbiljno su se pogoršali poslednjih godina zbog teritorijalnih sporova. Dve zemlje ne mogu da se dogovore o morskim zonama.