06.09.2022.

16:39

Foto: Informer

Planeta

"POTREBNE HITNE MERE"! Međunarodna agencija za nuklearnu energiju objavila izveštaj o situaciji u nuklearki Zaporožje!

IAEA je navela da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju, preneo je Rojters.

Međunardna agencija za atomsku energiju je naglasila i da je veoma zabrinuta zbog situacije u nuklearki.

IAEA je saopštila da je njen tim uočio štetu učinjenu na različitim lokacijama, od kojih su neke bile u blizini zgrade reaktora.

Izveštaj je objavljen nakon posete tima IAEA Zaporožju.

Informer

Inspektori IAEA stigli su u fabriku u Zaporožju 1. septembra i proveli dane procjenjujući štetu na lokaciji, koliko dobro funkcionišu bezbednosni i bezbednosni sistemi i uslove za ukrajinsko osoblje u fabrici koja je pod ruskom kontrolom od prvih dana ruske invazija na Ukrajinu.

Rusija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri UN.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Od marta je pod kontrolom ruske vojske.

IAEA je saopštila da dva njena stručnjaka ostaju u elektrani da “posmatraju tamošnju situaciju i daju nezavisne procene”.