06.09.2022.

18:52

Foto:

Planeta

NATO IMA PROBLEM, KIJEV POSLAO PISMO - ALIJANSA HITNO DA POVUČE POTEZ! Ako Finska, Švedska, SAD, Kanada pruže pomoć... Ukrajina i dalje ostaje "nenamirena"

Međutim, kako piše nemački "Špigl", Alijansa ima velikih problema oko toga kako da Ukrajinu snabde zimskim vojnim uniformama i terenskom opremom, iako je zvanički Kijev tu opremu već tražio i to pod hitno jer uskoro stižu hladni dani.

Prema pisanju "Špigla", ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov poslao je pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, još krajem jula, u kom je od Alijanse tražio da u Ukrajinu pošalju vojne šatore namenjene zimskim uslovima, kao i zimske vojne uniforme za 200.000 ukrajinskih vojnika.

Uniforme i oprema morali bi stići što je pre moguće, navodno je napisao Reznikov.

Nekoliko članica NATO već je krenulo u potragu za onim što traži Ukrajina, a iz Alijanse je "Špiglu" potvrđeno da je vrh NATO-a u kontaktu sa svim članicama po tom pitanju.

Za sada su pomoć obećale SAD, Kanada, kao i Finska i Švedska koje tek treba da postanu članice, ali kada se sve to sabere to zadovoljava tek oko 50 odsto onoga što je Ukrajina tražila, prenosi "Raša tudej".

Međutim, većina NATO članica ima argument da se tolika količina zimskih uniformi i šatora mora čuvati za domaće potrebe. Špigl piše da se i Nemačka prijavila da pomogle Ukrajini oko zimskih uniformi, ali se napominje da se i sama nemačka vojska muči po tom pitanju.

Špigl podseća da je nemačka ministarka odbrane obećala da će Ukrajini biti poslata pomoć, ali se takođe navodi i da su u nemačkoj vojsci poprilično ljuti na ministarku što im uzima neophodne rezerve opreme.