07.09.2022.

07:00

Foto: Reuters

Planeta

NAJNEPOPULARNIJI ŠEF VLADE U ISTORIJI! Britanci razočarani novom premijerkom!

Britanci nimalo nisu oduševljeni novom premijerkom Liz Tras (47), koja je juče od kraljice Elizabete II dobila mandat da sastavi novu vladu. Prema rezultatima najnovijih anketa, čak 50 odsto Britanaca razočarano je što je ona izabrana da vodi zemlju, a oko 67 procenata ispitanika sumnja da je sposobna da se izbori sa rastućim troškovima života usled rata u Ukrajini.

Broj

22% ispitanika je zadovoljno izborom Liz Tras za premijerku

Manjak entuzijazma

Prema najnovijim istraživanjima agencije Jugov, urađenim u ponedeljak odmah nakon što je Trasova izabrana za liderku Konzervativne partije i premijerku države, polovina anketiranih je rekla da je razočarana zbog toga, a među njima se 33 odsto izjasnilo kao "veoma razočarano". Samo četiri procenta ispitanika kazala su da su "veoma zadovoljna" izborom, a 18 odsto njih je "umereno zadovoljno".

- Manjak entuzijazma među Britancima može se pripisati činjenici da građani nemaju poverenja da će buduća vlada Trasove voditi ispravnu politiku i imati dobre planove za borbu sa rastućim životnim troškovima - objasnili su iz agencije Jugov.

Bila veliki protivnik kraljice

Liz Tras je svojevremeno, kao tinejdžer i student Oksforda, bila liberaldemokrata.

Protivila se monarhiji i želela da Britanija uspostavi republiku. Kasnije, pred kraj studija 1996, priključila se Konzervativnoj stranci, što joj, prema navodima britanskih medija, njen otac, koji je i danas liberal, nikad nije oprostio.

Kao konzervativac Trasova se u početku protivila Bregzitu, a onda je opet promenila mišljenje i ušla u vladu, koja je izvela Britaniju iz EU.

Do tog zaključka su došli jer je čak 67 odsto ispitanika reklo da ne veruje da Trasova ima prave ideje kako da se izbori sa inflacijom.

Ankete su pokazale i to da oko 40 odsto Britanaca veruje da će Trasova biti ista kao njen prethodnik Boris Džonson, kojeg su svrgli njegovi saradnici, dok 27 procenata misli da će ona biti još gora.

Informer

Liz Tras

To, međutim, nije sprečilo njeno postavljenje na čelo vlade u Londonu. Trasova je juče otišla kod kraljice u njen zamak Balmoral u Škotskoj, gde je i zvanično postavljena za premijerku. Na ceremoniji, pre koje je Boris Džonson zvanično razrešen dužnosti premijera, Elizabeta II je Trasovoj dala mandat za sastav nove vlade.

Mačak Lari bi bio bolji premijer

Mnogi Britanci su na društvenim mrežama izrazili negodovanje povodom postavke Liz Tras za premijerku. Neki su čak predložili da mačak Lari, koji živi u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu broj 10, bude novi premijer, navodeći da je i on bolji izbor od Trasove

Džonson se iselio

Prethodno se Džonson oprostio od građana govorom ispred premijerske rezidencije u Dauning stritu broj 10. On je rekao da je njegova politika zemlji dala ekonomsku snagu, što će pomoći ljudima da prebrode energetsku krizu. Podsetio je da je njegova vlada ta koja je sprovela Bregzit i obezbedila Britaniji najbrže uvođenje vakcine protiv kovida-19 u Evropi.

Džonson je dodao da zna da će "saosećajna" Liz Tras uspešno voditi ljude tokom naredne zime, a naglasio je i da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu neće poći za rukom da ucenjuje ili maltretira Britance zbog energetske krize.