07.09.2022.

20:14

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Planeta

PUTIN PRELOMIO, UKRAJINA ĆE PRESTATI DA POSTOJI 4. NOVEMBRA! Svet, Kijev, NATO, SAD su se mesecima plašili ovog scenarija - sada znaju...

Turčak, iz stranke Jedinstvena Rusija predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je da bi bilo ispravno i simbolično da se glasanje održi na taj datum, inače ruski državni praznik koji se slavi kao Dan nacionalnog jedinstva, preneo je Rojters.

U svakom slučaju, rekao je on, glasanje će definitivno biti održano ove godine. Rusija trenutno kontroliše oko petinu teritorije Ukrajine, navela je britanska agencija.

Rusija 4. novembra slavi Dan nacionalnog jedinstva.

- Bilo bi zgodno organizovanje tih referenduma u Donbasu i oslobođenim teritorijama 4. novembra - rekao je Turčak a prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

On pominje ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk na istoku čiju nezavisnost je Moskva priznala neposredno pre početka ofanzive u Ukrajini 24. februara, kao i regione Herson i Zaporožje čiji je veliki deo pod kontrolom ruske vojske.

* Pripremaćemo se za taj konkretan datum - rekao je jedan od zvaničnika vlasti koje je Moskva postavila u Ukrajini Kiril Stremousov, prenose ruske agencije.

Ruske okupacione snage u Ukrajini mesecima govore o referendumu o pripajanju tih teritorija Rusiji, međutim uprava Hersona je saopštila u ponedeljak da je to glasanje trenutno neizvesno zbog kontraofanzive koju vode ukrajinske snage u toj oblasti.

Rusija je već u martu 2014. godine organizovala referendum na Krimu, ukrajinskom poluostrvu pripojenom posle tog glasanja kome je prethodila intervencija ruskih specijalnih snaga.