08.09.2022.

14:19

Foto: Tanjug

Planeta

SANKCIJE RUSIJI? MOŽE, KAD NAUČITE DA TRANSPORTUJETE GAS VOZOM ILI U RUKSAKU! Orban upozorio da je pokušaj ponižavanja Moskve propao, sada bi Evropa mogla da se nađe na kolenima!

- Trenutno je protiv Rusije na snazi 11.000 sankcija, ali pokušaji da se Rusi oslabe nisu krunisani uspehom. Naprotiv, žestoka inflacija i deficit energije, izazvani sankcijama, mogli bi da bace Evropu na kolena - rekao je Orban, prenela je agencija "MTI".

Po njegovim rečima, ako se u Evropi ne promeni sankciona politika, situacija će biti teška. Orban ističe da se treba „boriti protiv zelenih i birokrata, umešanih u geopolitičke igre“ kako bi ih ubedili da se ne odustaje od različitih izvora energije.

- Iz političkih razloga odustajemo od korišćenja različitih izvora energije i time sebi činimo život skupljim i otežavamo položaj sopstvene industrije u globalnoj konkurenciji - rekao je Orban.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da Mađarska ne želi da razgovara o bilo kakvim sankcijama protiv Rusije koje se tiču isporuka nafte i gasa.

Po rečima Sijarta, "pošto nije moguće da se prirodni gas transportuje u vozu ili u ruksaku" Evropa neće moći da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata.