08.09.2022.

19:33

Foto: AP Philip Toscano

Planeta

PREMINULA KRALJICA ELIZABETA DRUGA!

Elizabeta Druga, najdugovečniji britanski monarh i figura nacije u poslednjih sedam decenija, preminula mirno u Balmoralu danas popodne, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Od krunisanja 6. februara 1952. do danas, aktuelna engleska kraljica Elizabeta II prestigla je svoju čukun-čukun baku Viktoriju po dužini vladavine u Velikoj Britaniji. Štaviše, nadživela je praktično sve svoje savremenike i proslavila platinasti jubilej - 70 godina na tronu.

Upravo je kraljica Elizabeta bila prvi britanski monarh čije su krunisanje 1953. godine snimale televizijske kamere, više od pola miliona televizora prodato je u Britaniji uoči tog događaja. Doživela je i uspon televizije u boji, mobilnih telefona i interneta. Kraljica Elizabeta je poslala mejl davne 1976. godine, a u martu prošle godine je postavila i prvu fotografiju na svoj Instagram profil.

Informer

Kraljica Elizabeta Druga

Ipak, ništa o njenoj starosti ne govori bolje od činjenice da je za na mestu suverenog monarha, svedočila promeni čak 13 američkih predsednika.

Podsetimo, kraljica je pred smrt bila pod medicinskim nadzorom u Balmoralu, gde se porodica, uključujući Princa Čarlsa i i Princa Vilijama odmah uputila. Bakingemska palata prethodno je saopštila da su lekari zabrinuti za zdravlje britanske kraljice i da su preporučili da ona ostane pod medicinskim nadzorom u zamku Balmoral u Škotskoj.

Prvi u liniji nasleđivanja nakon kraljičine smrti jeste princ Čarls, koji će odmah stupiti na presto, jer presto nikada nije tehnički "upražnjen". Međutim, Savet za pristupanje bi trebalo da bude sazvan u Palati Svetog Džejmsa, kako bi Čarlsa formalno proglasili kraljem. Od njega će se tražiti da se pred Većem zakune na lojalnost Parlamentu i Engleskoj crkvi. Zauzvrat će se tražiti od domova Parlamenta da mu se, takođe, zakunu na vernost.