13.09.2022.

10:16

Foto: Reuters

Planeta

ZAPADNI MEDIJI: Ovo je čovek koji je slomio Ruse

Kako piše nemački Bild, osoba zadužena za uspeh ukrajinske kontraofanzive je načelnik njihovog Generalštaba, general Valerij Zalužni. Reč je o strategu bitke koja je dovela do toga da se ruske snage povlače u neredu, krvave i potučene, piše Politiko.

General Zalužnji (48) rođen je u vojnoj porodici, a predsednik Ukrajine ga je aprilu 2021. imenovao za vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga. Navodi se da su se Zalužni i drugi ukrajinski zapovednici pripremali za otvoreni rat s Rusijom još od 2014. godine.

Zalužni spada u novu generaciju ukrajinskih starešina koji su se “kalili” u osmogodišnjem ratu u Donbasu, a kada nisu na frontu, oni odlaze na poligone širom Evrope kako bi vežbali s NATO snagama. Upravo ta iskustva, smatra se, nadmašila su mnoge stare doktrine ruske vojske, koje datiraju još od Staljina.

Politiko podseća da je načelnik ukrajinskog generalštaba, još dok su američki obaveštajci I visoki zvaničnici prenosili ukrajinskim kolegama informacije da će ih Rusija napasti, već tada govorio o tome kako će se spremiti za rat.

Informer

Volodimir Zelenski i Valerij Zalužni

"O tome sam govorio otkako sam preuzeo dužnost, jer je ovo pretnja agresijom punog opsega. U vezi s tim, naš zadatak kao oružanih snaga nije da čekamo pomoć s neba. Moramo se pripremiti. I to činimo. Sprovodimo niz vežbi, uključujući i vežbe s našim zapadnim partnerima i članicama NATO-a. Činimo sve da neprijatelj, da tako kažem, bude manje voljan da sprovede takav scenario", rekao je tada Zalužni u intervjuu za Radio Svoboda.

Takođe, Politiko piše I da su te pripreme zapravo počele od kako je Rusija anektirala Krim, pa su takom tokom svih ovih godina SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Poljska, Litvanija i drugi NATO saveznici otvorili centre za obuku u zapadnoj Ukrajini, uključujući i centre za specijalne snage.

Obuka i iskustvo na bojnom polju protiv Rusa i njihovih saveznika u Donbasu omogućili su zapovednicima malih i raspršenih jedinica ukrajinske vojske da razmišljaju svojom glavom, rušeći stari sovjetski model vođstva od vrha na niže, koji je paralizovao ruske snage i prisilio vrhunske generale da se približe na liniji fronta, gde ih je nekoliko ubijeno.