14.09.2022.

10:14

Foto: Reuters

Planeta

TAJMS OD IZRAEL: Odbrambena industija tajno isporučuje Ukrajini sisteme protiv dronova, ide se preko ove zemlje!

Oprema se prodaje na način da se zaobiđe zvanični stav zemlje da ne snabdeva Kijev naprednim naoružanjem, navodi Tajms of Izrael.

U članku se navodi da je izraelski odbrambeni proizvođač saopštio ministarstvu odbrane da su sitemi prodavani Poljskoj i da nije znao da Varšava deluje kao posrednik u transferu oružja Ukrajini.

Izvori iz odbrambene industrije su pojasnili da su sistemi protiv bespilotnih letelica koji mogu da presretnu i onesposobe bespilotne letelice klasifikovani kao „napredna odbrambena tehnologija“ i zato nisu odobreni za prodaju u Ukrajini. Međutim, izraelska vlada, kako je dodao list, verovatno "nije zainteresovana da poremeti dogovor".

Tajms of Izrael piše da se izraelsko ministarstvo odbrane protivi prodaji i ofanzivnih i naprednih odbrambenih sistema Ukrajini, jer će to štetiti "delikatnim odnosima" Jerusalima i Moskve. Izrael je pokušao da održi veze sa Moskvom, posebno zbog ruskog vojnog prisustva u susednoj Siriji, iako su odnosi nedavno zahladnili pošto je Jerusalim postao otvoreniji po pitanju Ukrajine.

Izrael se smatra svetskim liderom u razvoju tehnologije protiv bespilotnih letelica, u kojoj učestvuje nekoliko izraelskih kompanija Israel Aerospace Industries, Elbit, MCTECH, Spear i Avnon Group.

Podsetimo, u julu su američke obavještajne službe javno upozorile da Iran planira da proda stotine dronova koji nose bombe Rusiji za ratu protiv Ukrajine. Iran je u početku negirao optužbe, ali se šef ubrzo posle toga šef iranske Revolucionarne garde hvalio naoružavanjem najvećih svetskih sila.