14.09.2022.

21:49

Foto: Rojters/APfoto

Planeta

AMERI NE ZNAJU ŠTA RADE, JOŠ SU U ŠOKU ZBOG REZULTATA UDARA TAČKE GDE SU RUSI NAJRANJIVIJI! Kineski stručnjaci 6 meseci posmatrali...

Prošlo je više od šest meseci od početka ukrajinske krize i zaista su se za to vreme desili mnogi važni događaji. Jedan od njih, prema kineskim analitičarima, bio je i udar SAD na mesto koje su američki političari smatrali najranjivijim u Rusiji – njenu ekonomiju. Rezultat ovog napada bio je neočekivan ne samo za Sjedinjene Države, već i za ostatak sveta. Takve podatke objavljuje Sohu.

„SAD, zajedno sa svojim partnerima, uvele su Rusiji ekonomske sankcije bez presedana. Na Zapadu su bili sigurni da je ruska privreda preslaba i da će se pod takvim pritiskom brzo urušiti“, rekli su analitičari kineskog internet portala.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, ruska privreda je doživela nekoliko teških kriza, zbog čega je do početka 2000-ih zemlja bila u prilično teškoj finansijskoj situaciji. Od tada u zapadnim zemljama postoji percepcija da je ekonomija najslabija tačka Rusije. Verovalo se da je, uprkos prilično značajnom rastu u poslednjih dvadeset godina, i dalje krhka i neodrživa na geopolitičke nemire.

Prema Sohu, američki političari su bili uvereni da će sankcije gurnuti rusku ekonomiju u haos, već po prvom usvojenom paketu ograničenja. Kao rezultat toga, SAD i njihovi saveznici su pokrenuli snažan napad na Rusku Federaciju, usled čega su uspeli da zamrznu deo deviznih sredstava i isključe jedan broj banaka iz SVIFT sistema. Međutim, dalji razvoj događaja bio je krajnje neprijatan, pa čak i šokantan za Sjedinjene Države.

„Uprkos brojnim ekonomskim sankcijama Zapada, ruska ekonomija je opstala, a rublja je čak ojačala u odnosu na dolar. Ono što se dogodilo bilo je veliko iznenađenje za Sjedinjene Države“, naveli su stručnjaci iz Kine.

U Kini su uvereni da su SAD pogrešile sa sankcijama, pošto udar na takozvanu najslabiju tačku Rusije nije doneo željeni rezultat. Štaviše, antiruska ograničenja dovela su do ozbiljnih problema u zapadnim zemljama, koje su se zbog nemogućnosti sklapanja trgovinskih poslova sa Ruskom Federacijom u istom obimu, suočile sa nedostatkom energenata i drugih strateških resursa.