15.09.2022.

17:33

Foto: AP/Tanjug

Planeta

KRALJIČINA SAHRANA U MINUT ISPLANIRANA, OVO SU DETALJI! Poslednje bdenje i dvominutna tišina, a zatim...

Kralj Čarls III će se na privatnoj porodičnoj službi oprostiti od svoje majke u 19 časova. Kraljica će biti položena pored svog supruga Filipa vojvode od Edinburga, oca kralja Džordža VI i kraljice majke Elizabete.

6-8.30 : Poslednje bdenje kod kraljičinog kovčega u Vestminster holu

U zoru poslednjeg dana nacionalne žalosti, kraljevi telohranitelji će započeti svoje poslednje bdenje kod kraljičinog kovčega u Domu parlamenta. Vajthol će u 8.30 ujutru biti zatvoren u pripremi za procesiju.

Informer

9.00: Big Ben se oglašava

Popularna znamenitost Londona, Big Ben će se oglasiti u 9 sati pre nego što čekić zvona bude prekriven debelom kožnom navlakom koja će mu prigušiti udarce do kraja dana, iz poštovanja prema pokojnom monarhu.

10.30: Kraljičin kovčeg se prenosi iz Parlamenta u Vestminstersku opatiju

Kraljičin kovčeg biće prebačen u kočiju koja će biti ispred severnih vrata Vestminster hola. Odatle će biti premet od Vestminster hola do Vestminsterske opatije.

Očekuje se da će se veliki broj ožalošćenih okupiti duž rute, a kovčeg će pratiti kralj Čarls i stariji članovi kraljevske porodice, kao što su to činili na sahrani princeze Dajane i princa Filipa. Povorci će se pridružiti i vojska.

Kovčeg će u 10.52 stići pred opatiju

Informer

11:00 Kraljičin kovčeg se nosi do Velikog oltara

Oko 2.000 gostiju, uključujući članove kraljevske porodice, britanske zvaničnike i šefove država i vlada iz inostranstva, zauzeće svoje mesto u opatiji i gledati kako se Kraljičin kovčeg premešta do Velikog oltara.


11.00-12.00: Državna sahrana u opatiji

Državnu sahranu predvodiće prvi sveštenik Vestminstera i kenterberijski nadbiskup. Biće prenošena na televiziji i očekuje se da će biti emitovana milionima širom sveta. Sahrana Elizabete mogla bi da bude jedan od najgledanijih događaja uživo u istoriji čovečanstva.

Kraljevski stručnjaci veruju da je opatija izabrana jer je velika - ima kapacitet od 2.000 mesta, ali može da primi čak 8.000 ljudi, ali i zato što je tu već održano više direktnih TV prenosa.

Takođe se veruje da je Vestminsterska opacija bolje mesto za okupljanje većeg broja ljudi da odaju počast, pošto se nalazi u centru Londona. A opatija je bila mesto mnogih važnih događaja u kraljičinom životu - od njenog krunisanja do venčanja sa princom Filipom. Tu su se venčali i princeza Ana i vojvoda od Jorka, kao i kraljičina sestra princeza Margaret.

Informer

U opatiji su održane i druge kraljevske sahrane, uključujući sahranu princeze Dajanu 1997. i kraljice majku 2002. Sahrana earla Mauntbatena od Burme, Filipovog strica, takođe je održana tamo 1979. godine.

Na kraju službe stupiće na snagu dvominutna tišina


12.00-13.00  Kraljičin kovčeg putuje centrlom Londona

Kraljičin kovčeg će sa povorkom krenuti preko Parlamentarnog trga, kroz Vajthol i Mol, pored Bakingemske palate, do Velingtonove kapije gde će stići u 13 časova.

13.00-16.00 Kovčeg se prebacuje u Vindzor

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljice biće prevezen u Vindzor, gde je kraljica provela veći deo poslednjih godina svog života i onda do svog poslednjeg počivališta u kapeli Svetog Đorđa gde će stići u 15.15.

Informer

16.00: Kraljicu sahranjuju pored supruga, princa Filipa

U 16 sati počinje služba koju vodi prvi sveštenik Vindzora i koja će takođe biti prenošena uživo. Pre poslednje himne, krunski draguljar će izvaditi Carsku državnu krunu, skiptar i kuglu iz kraljičinog kovčega.

Zatim, na kraju službe, usamljeni svirač će odsvirati lament dok se kovčeg bude spušto u Kraljevsku grobnicu, gde će Elizabeta II biti sahranjena zajedno sa svojim mužem, vojvodom od Edinburga, roditeljima i sestrom Margaret.

Informer

19.00: Kralj Čarls će prisustvovati privatnoj porodičnoj sahrani u kapeli

Kralj Čarls i njegova najuža porodica vratiće se u kapelu na privatnu porodičnu sahranu, gde će - kao što je pokojna kraljica učinila za svog oca - monarh posuti zemlju po kovčegu.