15.09.2022.

20:08

Foto: printscreen twitter

Planeta

RUSI PALE "JUŽNI FRONT", PRVI PUT UPOTREBILI "TU-95" BOMBARDERE! Razorili branu kod Krivog Roga

Njene Vazdušno-kosmičke snage su strateškim bombarderima Tu-95 razorile Karačunovsku branu na akumulaciji na reci Ingulec kod Krivog Roga. Sa ciljem da voda koja je odmah jurnula naniže odnese pre svega pontonske mostove ukrajinske armije i odseče od njihove glavnine i logistike ukrajinske jedinice koje – na levoj obali te reke – drže andrejevski mostobran.

Nivo vode se podigao za bezmalo tri metra, pa su „andrejevci“ za manje od pola sata bili odsečeni od svojih.

Ruska avijacija i artiljerija odmah su počele da tuku ceo mostobran. Očekuje se da će vrlo brzo početi i juriš na te ukrajinske položaje. Likvidacijom „andrejevskog mostobrana“ – Rusi bi poništili sva dostignuća ukrajinske armije ostvarena poslednjih meseci.

Ovaj udar dvostruko je značajan

Navodi na zaključak da ruska vojska počinje da težih svojih operacija prenosi na južni front i da je razaranje dambe takođe u funkciji osujećivanja ukrajinske ofanzive prema Energodaru, Melitopolju i Berdjansku.

Ukrajinci na tim delovima fronta danima gomilaju trupe i tešku ratnu tehniku, a iz Orehova već dva dana šalju čete koje doziranim okršajima „opipavaju“ slaba mesta u ruskim položajima...