19.09.2022.

07:45

Foto: Google maps/Rojters

Planeta

RAT ĆE TRAJATI DO 2030. - TADA ĆE I EU DA SE RASPADNE! Crna predviđanja mađarskog premijera Viktora Orbana!

Mađarski premijer Viktor Orban predviđa da će rat u Ukrajini trajati sve do 2030. Te godine, prema njegovim rečima, raspašće se i EU.

Zapad je kriv

Rat u Ukrajini je bio lokalni, ali se Zapad umešao i pretvorio ga u globalni
Viktor Organ

Ukrajina gubi teritoriju

Orban je prošle nedelje održao sastanak svoje partije Fides u mestu Kočen, koji je bio zatvoren za javnost, a sada su procurili detalji sa tog skupa. Izvor Slobodne Evrope, koji je bio na sastanku, rekao je da Orban smatra da Ukrajina može da izgubi trećinu svoje teritorije u ratu, te da bi sukobi, krivicom Zapada, mogli da potraju još osam godina.

- Taj rat je bio lokalni rat, ali se Zapad umešao i pretvorio ga u globalni. Sada sankcijama ne puca sebi u nogu, nego u pluća - citirao je Orbana izvor sa sastanka.

Prema njegovim rečima, mađarski premijer predviđa da bi zbog energetske krize izazvane sankcijama zimus moglo da se ugasi i do 40 odsto evropske industrije. Pregovori evropskih lidera o produženju sankcija Rusiji za još šest meseci očekuju se na jesen, a Orban kaže da bi trebalo uložiti napore da se to spreči.

- Premijer Mađarske je svestan da je, za sada, sa svojim stavom gotovo usamljen među liderima država članica EU, ali je, osvrćući se na italijanske izbore u septembru, napomenuo da će ga nova vlada u Rimu podržati. Prema rečima Viktora Orbana, prihvatanje sankcija ukazuje na to da Evropa nema lidera koji prepoznaje interese kontinenta i ponaša se u skladu sa tim. Angela Merkel je bila takva - preneo je taj izvor.

Broj

40 odsto evropske industrije moglo bi da se ugasi ove zime

Višegradska grupa

Šef mađarske vlade kazao je i da bi EU mogla da se raspadne do 2030.

- On je govorio i o tome da će do 2040. godine muslimanski migranti biti većina u francuskim gradovima, te da bi se to moglo dogoditi čak i u glavnim gradovima EU. U tom slučaju odnosi Mađarske sa tim glavnim gradovima moraju se preispitati, jer je pitanje kako se neka zemlja može nazvati evropskom, ako su u njoj autohtone evropske nacionalnosti ograničene na nekoliko naselja i manjina - prepričao je izvor Slobodne Evrope Orbanov govor.

Zbog toga mađarski premijer smatra da se treba okrenuti Višegradskoj grupi, u kojoj su osim Mađarske, Slovačka, Češka i Poljska.

- Orban smatra da će Višegradska četvorka do raspada EU 2030. biti snažan centar moći. Priznao je da je saradnja sada u krizi zbog rata, ali tvrdi da je moguće to prevazići, pogotovu što liberalne vlade u Bratislavi i Pragu ne stoje dobro, te nije nemoguće da će uskoro obe zemlje imati rukovodstvo sa kojim Fides može da sklopi savez - rekao je izvor Slobodne Evrope.