19.09.2022.

10:01

Foto: Fotoilustracija

Planeta

SKANDAL! TURISTI PREDSTAVLJAJU BEZBEDNOSNI RIZIK?! Baltik i Poljska zabranili ulazak Rusima sa vizama!

- Odlučili smo da zajednički ograničimo mogućnosti turizma za ruske građane kako bismo zaštitili javni red i bezbednost. Trenutno je nemoguće garantovati da ruski turisti koji dolaze preko Estonije u EU ne predstavljaju bezbednosni rizik - navedeno je u saopštenju premijera četiri zemlje, prenosi Interfaks.

Premijeri četiri države smatraju da je putovanje u Evropsku uniju "privilegija koja nije ljudsko pravo".

- Postignut je regionalni sporazum, sada ćemo nastaviti da radimo na tome da zabrana turizma za ruske građane počne da važi širom Evropske unije - navedeno je u saopštenju.

Ograničenje se ne odnosi na sve ruske državljane, tako da u ove četiri zemlje mogu da uđu Rusi da bi posetili članove porodice koji žive u šengenskoj zoni ili osobu sa kojom podižu zajedničku maloletnu decu.

Izuzetak će biti i diplomate, državljani Rusije kojima je izdata kratkoročna viza i koji su prijavljeni za rad, nosioci kratkoročnih studijskih viza, kao i radnici u oblasti međunarodnog prevoza robe i putnika.

Izuzetno, ulazak će biti dozvoljen iz humanitarnih razloga, uključujući i disidente.

Ruski državljani su do danas mogli da uđu u Evropu kopnenim putem samo preko baltičkih zemalja i Finske, a od danas samo preko Finske, koja je odbila da podrži baltičke zemlje i Poljsku u ovoj odluci, navodi Interfaks.

Ministarstvo spoljnih poslova Finske saopštilo je 16. septembra da ta zemlja ne podržava stav da ruski građani predstavljaju pretnju javnom redu, unutrašnjoj bezbednosti i međunarodnim odnosima i da zato smatraju da je taj stav „pravno sumnjiv“.

Članice EU raspravljale su u avgustu o gotovo potpunoj zabrani ulaska ruskim turistima, pri čemu su Nemačka i Francuska smatrale da bi takav potez bio kontraproduktivan, dok su ga nordijske i baltičke zemlje podržavale.

EU je 31. avgusta suspendovala sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom.