19.09.2022.

20:38

Foto: Beta/AP/Tanjug/Fotoilustracija

Planeta

NJUJORK TAJMS OTKRIO ONO ŠTO KIJEV, ZAPAD I NATO KRIJU! IRANSKI DRONOVI DESETKUJU UKRAJINSKU VOJSKU! Toliko su efikasni da...

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija počela da koristi iranske dronove za napade, izvestio je u nedelju Njujork tajms.

Brutalni su i smrtonosni

Prema ukrajinskom vojnom zvaničniku koji je razgovarao za list, ostaci dronova Shahed-136 otkriveni su na zemlji tokom kontraofanzive koju je Ukrajina pokrenula ovog meseca u severoistočnim regionima zemlje.

Oružje je „kamikaza dron koji nosi bojevu glavu tešku oko 36 kilograma" i može da se lansira sa zadnjeg dela kamiona s ravnim platformama, objasnio je Njujork tajms.

- To je prepolovilo Triple-7 - rekao je on Tajmsu, misleći na uništavanje haubice M777 koju su SAD isporučile ukrajinskoj vojsci.

- Umesto da ispalite 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom - dodao je on.

Njujork tajms je preneo i Kulagovo objašnjenje da je dron bio dovoljno precizan da gađa samohodnu haubicu u predelu cevi gde je bio uskladišten barut.

Ovo zauzvrat stvara sekundarne eksplozije.

- To je veoma ozbiljan problem - rekao je on i dodao da će bez ikakvih protivmera dronovi uništiti „celu ukrajinsku vojsku".

Kulagin: Velika efikasnost dronova

Rusija je u ukrajinskom ratu počela da koristi iranske dronove samoubice i, prema prvim analizama, nanosi popriličnu štetu ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinski pukovnik Rodion Kulagin rekao je za Volstrit džornal da bespilotne letelice "šahed-136" funkcionišu u paru - dok jedna cilja radar, druga gađa svoju metu.

Prema prvim izveštajima, dronovi su već pogodili nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila.

Amerikanci su još u proleće upozorili da Rusi nameravaju da nabave od Irana bespilotne letelice kojima bi kompenzovali slab učinak vazdušnih snaga.

Dronovi kamikaze mogu da nose bojevu glavu tešku do 36 kilograma, a mogu se lansirati iz vojnih kamiona.

- Umesto da ispalite 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom. Toliko su precizni da gađaju haubicu u cev gde je bio uskladišten barut, što izaziva i sekundarne eksplozije - rekao je pukovnik Kulagin, dodavši da se nada da će SAD osigurati Ukrajini naprednu tehnologiju kojom će zauzdati iranske dronove.