21.09.2022.

09:49

Foto: AP/Tanjug

Planeta

KO ĆE SVE U RUSIJI BITI MOBILISAN! Šojgu otkrio detalje, jedan deo ruske vojske ni po koju cenu neće ići u Ukrajinu!

Putin je naglasio da regrutaciji podležu samo oni u rezervnom sastavu, pre svega koji su služili vojni rok i imaju iskustvo. Pre upućivanja u jedinicu proći će dodatnu obuku.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da se delimična mobilizacija, koju je najavio ruski predsednik, odnosi na osobe koje imaju vojno iskustvo, ne regrute, i najavio da će biti pozvano 300.000 rezervista.

Šojgu je, obraćajući se javnosti posle Putina, rekao da će oni koji će biti pozvani proći vojnu obuku, pre nego što budu raspoređeni, prenosi agencija RIA Novosti.

Po rečima ruskog ministra, regruti se ne mogu slati u specijalnu vojnu operaciju, a kako je naveo, Rusija ima ogromne mobilizacione resurse, 25 miliona ljudi.

On je naveo da će biti pozvani oni koji su služili vojni rok i imaju neki vojno-ekonomsku specijalnost i borbeno iskustvo. Biće iskorišćeno samo oko jedan odsto tih resursa, biće pozvano 300.000 rezervista, izjavio je Šojgu.

Šojgu je posebno naglasio da mobilizacije kadeta vojnih akademija i škola neće biti i da se o tome "ni pod kojim uslovima ne razgovara i neće razgovarati"