21.09.2022.

13:50 >> 14:06

Foto: AP/Tanjug

Planeta

SVET NA NOGAMA, STIŽU REAKCIJE NA PUTINOVU OBJAVU MOBILIZACIJE! Oglasila se EU, ali i Peking! Dramatična poruka iz Poljske!

 

Šolc: Ovo je znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspešan!

Nemački kancelar Olaf Šolc reagovao je danas povodom naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji u toj zemlji rekavši da je to znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspešan.

"Ovaj potez jedino može da se protumači kao reakcija na to da ruski napad na Ukrajinu ne protiče kako to očekuje Moskva", rekao je nemački kancelar u saopštenju, koje je preneo jedan od njegovih portparola.

Mišel: Podrška EU Ukrajini ostaje nepokolebljiva

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da će Evropska unija ostati nepokolebljiva u podršci Ukrajini, a nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u toj zemlji od Drugog svetskog rata.

Kina poziva na dijalog

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema svih.

Portpoarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini "dosledan i jasan", prenosi Rojters.
 

Češki premijer Petr Fiala, čija zemlja predsedava EU, ocenio je da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi delimične mobilizacije dalji dokaz da postoji samo jedan agresor, a to je Rusija.

"Delimična mobilizacija je samo još jedan dokaz da u ovom ratu postoji samo jedan agresor - a to je Rusija", napisao je na tviteru Fiala.

"Moramo dalje da pomažemo Ukrajini, jer je to u našem interesu", poručio je šef češke vlade.

Holandski premijer Mark Rute danas je izjavio da je naredba o mobilizaciji koju je doneo ruski predsednik Vladimir Putin znak panike u Kremlju i da to ne treba shvatiti kao direktnu pretnju totalnim ratom protiv Zapada.

"Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Putinova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta ranije i to nas ne uzbuđuje" rekao je Rute holandskoj televiziji NOS, prenosi Rojters.

Sve je to deo dobro poznate retorike. Savetovao bih da ostanete mirni, naglasio je holandski premijer.
 

Kako javlja BBC, rusko tržište deonica naglo je palo nakon Putinove izjave o delimičnoj mobilizaciji, za koju je odluka već potpisana. BBC dodaje da postoje izveštaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz Rusije.

Volas: Znak da invazija propada!

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u danas da je odluka Rusije o delimičnoj mobilizaciji rezerevista u ukrajinskom sukobu priznanje predsednika Vladimira Putina da „njegova invazija propada“.

Informer

Britanski ministar odbrane Ben Volas

Robert Habek: Loše i pogrešno

Nemački ministar ekonomije Robert Habek smatra da je objavljivanje delimične mobilizacije u Rusiji „loš i pogrešan korak“, koji će, prema njegovom mišljenju, dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini.

„Daćemo ocenu toga (mobilizacije) političke tačke gledišta i razgovaraćemo kako da odgovorimo“, rekao je Habek u Berlinu.

On je naglasio da će Nemačka „u ovom teškom vremenu“ nastaviti da podržava Ukrajinu.

Informer

Nemački vicekancelar Robert Habek

Kigan: Putinov govor izaziva strah od eskalacije sukoba

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina izaziva strahovanje od eskalacije sukoba i pretnje koje je uputio moraju se shvatiti ozbiljno, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Džilijan Kigan.

Ona je, za Skaj njuz, rekla da Zapad nema kontrolu nad situacijom, a da nije sigurna ni da Putin ima kontrolu, tako da će očigledno doći do eskalacije sukoba.

Bivši ambasador Velike Britanije u Rusiji: Moskva je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom iza leđa

Toni Brenton, bivši britanski ambasador u Rusiji, rekao je za "Skaj njuz" da je delimična mobilizacija Vladimira Putina "prilično značajna eskalacija" ukrajinskog rata.
- Rusija je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom iza leđa, odbili su da mobilizuju vojnike jer je Putin bio zabrinut za učinak na rusko javno mnjenje. Ono što je Putin sada najavio je mobilizacija koju je odbijao od početka rata. Sada, ne znam veruje li on u to ili ne, ali to je očigledno vrlo značajan korak napred u retorici koja se događa - dodao je Brenton.

Ukrajina: Ovo je predvidljiv korak

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim u javnosti, rekli su jutros ukrajinski zvaničnici. Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da ovaj potez naglašava da se rat ne odvija prema planu Moskve.

Američka ambasadorka u Kijevu kaže da je delimična mobilizacija "znak neuspeha"

Ambasadorka SAD u Kijevu Bridžit A. Brink opisala je najavu ruskog predsednika Vladimira Putina kao znak neuspeha i obećala je da će Sjedinjene Države nastaviti da podupiru ukrajinski otpor "ruskoj agresiji".

- Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspeha - tvitovala je ambasadorka, samo nekoliko minuta nakon što je počelo emitovanje govora ruskog predsednika.

- Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski deo teritorije i nastavićemo da budemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno - dodala je Brink.