21.09.2022.

17:17

Foto: Printscreen

Planeta

VUČIĆ PODSETIO AMERIČKU JAVNOST NA USTAŠKE ZLOČINE, a onda otkrio šta mu je o OTVARANJU MUZEJA HOLOKAUSTA rekla Jevrejka rođena u logoru u Beogradu!

Domaćin emisije pokazao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću izjavu predsednika Irana Ebrahima Raisija o holokaustu i pitao ga, dodajući da je svestan da su njegovi članovi porodice ubijeni u Drugom svetskom ratu da Srbija gradi muzej Holokausta u Beogradu, da li se holokaust dogodio.

On je rekao da prvi put vidi izjavu predsednika Irana Ebrahima Raisija o holokaustu, i istakao da su Srbi bliski prijatelji Jevreja, i da se Holokaust dogodio.

- Vidim ovu izjavu po prvi put i moram reći da imam poštovanje za sve lidere država, ali mogu vam reći kakvo je moje mišljenje i to ne samo moje nego mišljenje i srpske države. Mi smo veoma bliski prijatelji Jevreja i verujemo ne samo da se Holokaust desio, nego verujemo i imamo dokaze i na našoj teritoriji. Takođe verujem da su zločini počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata neoprostivi i ne smeju biti zaboravljeni. Tokom Drugog svetskog rata, u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojao je veliki logor, zvao se Jasenovac. Postojao je i logor u Beogradu. Taj objekat u Beogradu bio je uništen, mi smo rešili da obnovimo to mesto, da obnovimo sećanja. Ja sam se sreo sa Ester Bajer, koja je rođena u logoru na mestu gde je sada Staro Sajmište i ona mi se zahvalila. Tako je bila puna energije, ona je pokazivala na mesto gde se danas nalazi kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima koji su pili kafu, i rekla im da je to stratište - rekao je predsednik.

Snimak o kojem je predsednik Vučić govorio, o njegovom susretu sa Ester Bajer, možete pogledati ovde: