21.09.2022.

21:44

Foto:

Planeta

ŠVAJCARSKA POKUŠAVA DA OJAČA VOJSKU! Na stolu imaju dve opcije, obe uključuju - ŽENE!

Vojna služba bi mogla postati obavezna za žene u Švajcarskoj zbog nedostatka vojnog osoblja, izvestila je u sredu novinska agencija ATS. Trenutno žene dobrovoljci čine manje od 1% švajcarske vojske, dok se predviđa da će se ukupan broj vojnika značajno smanjiti u narednim godinama. 

Švajcarska vlada podnela je izveštaj o nedostatku osoblja u svojim oružanim snagama i civilnoj zaštiti gornjem domu nacionalnog parlamenta, navodi ATS. Ministri su predložili dve opcije za rešavanje ovog pitanja. 

- Prvi je da se služba za švajcarkinje učini obaveznom, što bi omogućilo udvostručenje broja - navodi se u članku. 

Ova ideja, kako je švajcarska vlada objasnila u martu, inspirisana je Norveškom, koja je 2013. uvela rodno neutralnu regrutaciju. 

Druga opcija koju nudi Savezno veće je spajanje državne službe i civilne zaštite u novu organizaciju koja se bavi "zaštitom od katastrofa". U ovom scenariju, žene bi bile regrutovane na dobrovoljnoj osnovi, kao što se sada dešava. Vlada sugeriše da bi vojska i dalje imala prioritet u procesu regrutovanja u odnosu na novu organizaciju.

Regulatorna veličina švajcarske vojske je 100.000 vojnika, a vojna služba je obavezna za sve vojno sposobne Švajcarce od 19 godina.

Međutim, prema rečima senatora Vernera Salcmana, koga je citirao ATS, samo 80 odsto vojnika moglo bi biti pozvano na dužnost u slučaju mobilizacije. SwissInfo je takođe ranije izvestio da će se do 2030. godine vojska zemlje verovatno smanjiti na samo 30.000 ljudi, dok oružane snage trenutno navode 140.000 pripadnika. U proleće je švajcarsko ministarstvo odbrane saopštilo da razmatra različite opcije "kako bi se dugoročno obezbedilo osoblje oružanih snaga i civilne zaštite". 

Kako Švajcarska nastavlja da se izjašnjava neutralnom zemljom, švajcarske oružane snage su uglavnom odgovorne za odbranu domovine. Oni ne učestvuju u međunarodnim sukobima, ali učestvuju u mirovnim misijama. U prošlosti je švajcarska vojska pružala podršku Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju u Bosni i Hercegovini.

U mirovnoj misiji u Avganistanu učestvovalo je i nekoliko desetina švajcarskih vojnika. Švajcarska takođe učestvuje u Nadzornoj komisiji neutralnih nacija, koja nadgleda primirje između Severne i Južne Koreje.