26.09.2022.

08:27

Foto: printscreen

Planeta

Ispravka - BBC nije objavio “lažnu vest” o ubistvu Hadis Najafi

Na našem portalu su prvobitno objavljene informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama, a koje su navodno objavili BBC i Rojters, da je na snimku ubijena Hadis Hadžafi, što je prema neproverenim informacija potvrdila i njena sestra.

Međutim kako se ispostavilo, vest je opremljena fotografijama i Tvitom koji ne prikazuje ubijenu Hadis Nadžafi.

Naime,  kako je objašnjeno u članku portala The Observers od 27.9.2022, vest o smrti djevojke po imenu Hadis Najafi objavljena je prvobitno 25. septembra na Twitter profilu iranske aktivistkinje Masih Alinejad, uz snimak i fotografiju.

Tweet je u međuvremenu obrisan, ali arhivirana verzija dostupna je na web stranici Wayback machine. Objava Masih Alinejad sadržavala je navodni snimak incidenta i fotografiju koja navodno prikazuje Hadis Najafi, koji su vrlo brzo postali viralni. Dakle, žena na viralnom snimku je pogrešno imenovana kao Hadis Najafi. Ona je živa i nastavlja da podržava proteste, kako je i sama rekla za BBC.

Hadis Najafi zaista jeste ime devojke koja je ubijena tokom protesta, piše Raskrinkavanje.

Kako se navodi u članku portala The Observers, 22-godišnja Najafi ubijena je na protestu u gradu Karaju, nakon što je nekoliko puta upucana u lice, vrat i prsa. U članku se također tvrdi da se njeno ime nalazi i na listi poginulih koju je objavio Amnesty International, a da je nizozemski portal na perzijskom jeziku Radio Zammaneh objavio njene osmrtnicu, sliku, kao i fotografije fizičkih povreda. 

Dakle, devojka po imenu Hadis Najafi zaista jeste ubijena na protestima u iranskom gradu Karaj, ali viralni snimak devojke koja veže kosu ne prikazuje nju. BBC nije "lažirao vijest".

Sestra 20-godišnje žene identifikovane kao Hadis Nadžafi rekla je, jednom američkom aktivisti, da je njena sestra umrla u sredu nakon što su u nju pucale snage bezbednosti.

Video snimci Hadis Nadžafi objavljeni su na Tviteru. Međutim, analizom raskrinkavanje.ba utvđeno je da snimci nisu autentični.

Na njima se devojka vidi bez hidžaba i protestuje u Karadžu, 30 km severozapadno od Teherana. Navodno je njena sestra potvrdila da je na snimcima ubijena Hadis Hadžafi.

Međutim u članku The Obseversa, dan nakon ove objave, žena s viralnog snimka kontaktirala je BBC Persian i objasnila da ona nije Hadis Najafi, što je ova medijska kuća objavila na svom Twitter profilu. U tvitu se navodi:

Žena koja je vezala kosu i postala simbol hrabrosti demonstranata na ulicama Irana rekla je u videopozivu za BBC Persian da ona nije Hadis Najafi, čija je smrt objavljena. U videoporuci ona kaže: "Borim se za Hadise i Mahse".

Dakle, žena na viralnom snimku je pogrešno imenovana kao Hadis Najafi. Ona je živa i nastavlja da  podržava proteste, kako je i sama rekla za BBC.

Demonstracije koje su izbile na sahrani 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u pritvoru nakon što ju je uhapsila policija koja je sprovodila stroga ograničenja Islamske Republike na oblačenje žena, pretvorile su se u najveće proteste u godini. Nastavljeni su sukobi između snaga bezbednosti i hrabrih Iranki u nekoliko severozapadnih regiona. 

Žene u Iranu organizovale su najmasovnije proteste za koje je povod smrt mlade devojke Mahse Amini koja je privedena zbog kršenja zakona o nošenju hidžaba.

Njena tragična sudbina dovela je do besa na ulicama širom zemlje, a žena je postala simbol prkosa.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da Iran treba „odmah da zaustavi nasilno gušenje protesta i da obezbedi pristup internetu“

Takođe je pozvao da se objave informacije o broju ubijenih i uhapšenih, kao i na istragu o "ubistvu Mahse Aminija".

Glavni sindikat nastavnika, u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama u nedelju, pozvao je nastavnike i učenike da organizuju prvi nacionalni štrajk od početka nemira, u ponedeljak i sredu. Pozivaju nastavnici, sindikati, vojni veterani i umetnici da "stanu uz učenike, studente i ljude koji traže pravdu u ovim teškim danima, ali punim nade", piše "Rojters".