26.09.2022.

08:39

Foto: AP/Tanjug

Planeta

(VIDEO) TOTALNI HAOS U LONDONU ISPRED IRANSKE AMBASADE! Nasilni neredi zbog smrti Mahse Amini, policiju gađali kamenjem, uhapšeno petoro demonstranata!

Velika grupa ljudi se okuplja cele nedelje ispred u znak protesta zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini 16. septembra u policijskom pritvoru, uhapšene jer je kršila pravila oko nošenja hidžaba.

Londonska policija je saopštila da je "značajna grupa" došla da izazove nerede i potvrdila da je pojačanje pozvano kada su demonstranti pokušali da probiju kordon i utrče na teritoriju ambasade.


Iranska policija je ranije saopštila da je Amini preminula od srčanog udara dok je čekala saslušanje u pritvoru i da nije maltretirana, ali njena porodica sumnja u ovakav izveštaj.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da je pozvala britanskog ambasadora u Terehanu Sajmona Šerklifa na razgovor. Protesti zbog smrti Amini su se proširili u najmanje 46 gradova i sela u Iranu.


Iran smatra da se pojedini strani mediji koji izveštavaju o protestima mešaju u unutrašnja pitanja te zemlje i rade protiv iranskog suvereniteta.