26.09.2022.

12:36

Foto: ilustracija/informer/pixabay

Planeta

(VIDEO) Ispravka - Na objavljenom snimku nije ubijena devojka koja je postala simbol borbe žena u Iranu!

Video snimak, devojke koja skida svoj hidžab, gumicom vezuje kosu i kreće u borbu protiv iranskih bezbednosnih snaga, obišao je svet i postao glavni simbol za borbu protiv ugnjetavanja prava žena u Iranu.

Snimak je objavljen na Tviteru, a pogrešno smo preneli da su svetski mediji poput BBC-ja i Rojtersa objavili da je na njemu Hadis Najafi (20) koja je ubijena tokom protesta u Iranu.

Ona je povrede zadobila 24. septembra tokom protesta na ulicama Karadža, gde se veliki broj ljudi okupio u čast brutalne smrti Mahse Amini.

Međutim u članku The Obseversa, dan nakon ove objave, žena s viralnog snimka kontaktirala je BBC Persian i objasnila da ona nije Hadis Najafi, što je ova medijska kuća objavila na svom Twitter profilu. U tvitu se navodi:

Žena koja je vezala kosu i postala simbol hrabrosti demonstranata na ulicama Irana rekla je u videopozivu za BBC Persian da ona nije Hadis Najafi, čija je smrt objavljena. U videoporuci ona kaže: "Borim se za Hadise i Mahse".

Dakle, žena na viralnom snimku je pogrešno imenovana kao Hadis Najafi. Ona je živa i nastavlja da podržavati proteste, kako je i sama rekla za BBC.

Potez mlade Najafi mnogi vide kao potez revolucionara, a na društvenim mrežama počeli su da je upoređuju sa Če Gevarom, koji je bio simbol revolucije.

Video snimci Hadis Nadžafi objavljeni su na Tviteru, a njen simboličan potez postao je novi simbol stradanja u borbi za slobodu u Iranu.

Ovo je samo jedan od načina na koji joj se na društvenim mrežama odaje počast.