29.09.2022.

08:51

Foto:

Planeta

AMERI TESTIRAJU NAŠE STRPLJENJE! Antonov: Branićemo svoj suverenit svim sistemima naoružanja!

On je prema članku objavljenom na sajtu američkog magazina „Nešnl interest“ juče rekao da je "očigledno da su SAD direktno umešane u vojna dejstva kijevskog režima“, prenosi TAS S.

- Čini se kao da se Rusija testira kako bi videlo koliko će dugo ostati strpljiva i uzdržati se od odgovora na očigledne protivničke akcije i napade. U stvari, Vašington gura situaciju ka direktnoj konfrontaciji velikih nuklearnih sila koje nose nepredvidive posledicama - rekao je Antonov.

Ruski diplomata je naveo i da „američki zvaničnici nastavljaju da eskaliraju situaciju, zastrašujući domaću i međunarodnu javnost lažnim ruskim „nuklearnim pretnjama“.

On smatra da takva retorika "izokreće izjave ruskog rukovodstva".

- Želeo bih da naglasim da nije došlo do promene uslova u kojima bi naša zemlja koristila nuklearno oružje. S tim u vezi, nastavljamo da se striktno pridržavamo Vojne doktrine iz 2014. i Osnovnih principa državne politike o nuklearnom odvraćanju iz 2020. godine - naglasio je ruski diplomata.

Antonov je saopštio i da Moskva nikada nije spomenula ekspanzivno tumačenje ovih dokumenata koji su, kako je naveo, dostupni javnosti.

On je još rekao i da se Vašington „vara ako misli da Rusija neće braniti Krim ili teritorije koje bi joj se mogle pridružiti".

- Ne pretimo nikome. Ali potvrđujemo da je, kao što je predsednik Vladimir Putin rekao 21. septembra, Rusija spremna da brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i naš narod svim sistemima naoružanja koje imamo - istakao je on.

Antonov je rekao da smatra da u takvoj izjavi nema ničeg "agresivnog i neprihvatljivog" i upitao kako bi se SAD ponele u situaciji da se suoče sa "egzistencijalnim pretnjama".

U samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u Donbasu, i na delovima Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su sve pod ruskom kontrolom, održani su referendumi o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra.

Prema navodima proruskih vlasti ogromna većina u sva četiri regiona podržala je njihovo pristupanje Rusiji.