29.09.2022.

13:03

Foto: Printskrin video

Planeta

POLJSKI MINISTAR: NATO bi mogao direktno da učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini!

- Ako bi došlo do upotrebe nuklearnog oružja, onda bi istovremeno došlo do kršenja konsenzusa članica Saveta bezbednosti. Govorim o stalnim članicama Saveta bezbednosti. A sve te zemlje imaju nuklearno oružje - rekao je Rau u intervjuu za radio-stanicu "RMF FM".

Prema njegovim rečima, do sada niko nije razmatrao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja.

- U takvoj situaciji odgovor zemalja NATO-a bi verovatno bio isti kao je to izneo predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven. To bi dovelo do nenuklearnog odgovora na teritoriji Ukrajine - objasnio je on.

Poljski ministar je objasnio da ne isključuje mogućnost direktnog ulaska snaga NATO-a na teritoriju Ukrajine.

- Da li je Džejk Saliven mislio na to? To se ne može isključiti, ali se mora reći i da to ne bi bila neophodna procedura, jer se može koristiti konvencionalno naoružanje, na primer, avijacija, odgovarajuće rakete, i to ne obavezno sa teritorije Ukrajine - istakao je on.

Ranije je Saliven izjavio da SAD zadržavaju mogućnosti za direktne kontakte sa ruskim rukovodstvom i aktivno ih koriste, uključujući i poslednjih dana. On je rekao da su SAD direktno upozorile ruske vlasti na katastrofalne posledice po Rusiju ukoliko se upotrebi nuklearno naoružanje u Ukrajini i da će SAD i njeni saveznici „odlučno odgovoriti“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju građanima 21. septembra rekao je da će Rusija podržati odluke referenduma LNR, DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Takođe je objavio o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji, nazvavši to odlukom koja je u potpunosti adekvatna aktuelnim pretnjama, kao i da će, ukoliko bude ugrožen teritorijalni integritet, Rusija upotrebiti sva raspoloživa sredstva. On je takođe upozorio one koji pokušavaju da ucenjuju Rusiju nuklearnim oružjem da „ruža vetrova može da se okrene ka njima“.