01.10.2022.

10:19

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Kina proslavlja Dan državnosti! Putin uputio čestitku Siju

Prijemu su prisustvovali lideri Komunističke partije Kine i ceo državni vrh, Si Ðinping, Li Kećijang, Li Džanšu, Vang Jang, Vang Huning, Džao Leđi, Han Dženg i Vang Ćišan, kao i blizu 500 gostiju iz zemlje i inostranstva, navodi kineska agencija.

Premijer Li Kećijang je saopštio da će Komunistička partija ove godine održati svoj 20. Nacionalni kongres i istakao ključni značaj tog događaja.

Informer

On je naglasio da je ova godina značajna u razvoju Kine i da je zemlja, suočena sa složenim i izazovnim razvojem događaja, kako unutra tako i spolja, napredovala pod snažnim vođstvom Centralnog komiteta KPK sa Si Ðinpingom na čelu.

Putinova čestitika Siju

Odnosi Rusije i Kine su bili dinamični razvijajući se u duhu sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje. Uprkos turbulentnoj situaciji na globalnom nivou, uspešno smo sarađivali u različitim oblastima i udruživali snage na izgradnji više demokratskog i pravednog svetskog poretka, boreći se protiv savremenih pretnji i izazova, napisao je Putin u čestitki kineskom predsedniku koju je objavio Kremlj.


Li je naveo i da se Peking snažno suprotstavlja separatističkim potezima koji pozivaju na „nezavisnost Tajvana“ i spoljnom mešanju, kao i da promoviše miran razvoj odnosa u Tajvanskom moreuzu.

Informer

Kineski premijer je takođe naglasio napore koje Kina ulože u saradnji sa drugim zemljama, kako bi odgovorila na globalne izazove i promovisala mir, stabilnost, razvoj i prosperitet u svetu. Li je završio svoj govor pozivajući na još čvršće okupljanje oko Centralnog komiteta KPK pod vođstvom Sija.