04.10.2022.

17:00

Foto: Fotoilustracija/Clipart/AP

Planeta

ŠTA SE TU OČEKUJE OD SRBIJE?! MOSKVA JASNA, MAKRONOV PLAN O PRAVLJENJU BLOKA PROTIV KINE I RUSIJE JE NEMOGUĆ! Biće to samo još jedan 'bla, bla' forum!

Rusija je izrazila skepticizam u vezi sa predstojećim okupljanjem evropskih država koje, uprkos tome što ima neodređenu zvaničnu svrhu, izgleda da ima za cilj da se suprotstavi ruskom i kineskom uticaju na kontinentu.

- Stvaranje novih blokova sigurno neće podstaći stabilnost i predvidljivost niti pomoći da se smiri napeta situacija u kojoj živimo - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je govorio o inauguracionom sastanku Evropske političke zajednice (EPC), koji je zakazan za četvrtak. Novi klub koji je predložila Francuska trebalo bi da okupi 27 članica EU i 17 država koje ili teže da mu se pridruže ili imaju tradicionalno bliske veze sa njim, kao što su Norveška i Velika Britanija.

Iako je ideja dobila podsticaj kada je britanska premijerka Liz Trus pristala da učestvuje na prvom sastanku, ostaju sumnje u održivost projekta, koji je prvobitno predložio francuski predsednik Emanuel Makron.

- Britanci su uzeli vrlo pragmatičnu taktiku: ako ne možete da 'ubijete' čudnu inicijativu, bolje je da se duboko angažujete i da je usmerite na svoj način - rekao je evropski diplomata Rojtersu o odluci Tras da prisustvuje samitu u Pragu. 

Informer

Premijerka Velike Britanije Liz Tras će učestvovati, ali sa kakvim namerama?

Forum su prvobitno odbile neke države, posebno Ukrajina, koja ga je shvatila kao francuski trik za odugovlačenje željenog pristupanja EU.

Ukrajina nije oduševljena planom Makrona za EU, a ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u maju, kada je lider Francuske prvi put predložio tu ideju, poručio je da je reč o strateškoj dvosmislenosti o evropskoj perspektivi Ukrajine koju su neke prestonice EU praktikovale proteklih godina je propala i mora da se okonča. 

- To je samo ohrabrilo ruskog predsednika Vladimira Putina - objasnio je Kuleba. 

Kijev i drugi učesnici iz Istočne Evrope od tada su se donekle zagrejali za EPC, iako ostaje mnogo skepticizma, rekle su diplomate Rojtersu.

- Biće to samo još jedan 'bla bla' forum za diskusiju... ali posle nekoliko sastanaka mogao bi da se završi bez velikog uspeha - predviđa diplomatski izvor RT.

- Previše je zemalja sa previše interesa... Kako imati Srbiju, a pričate o Rusiji? Kako imate zajedno Tursku i Grčku/Kipar? Kako imati Jermeniju i Azerbejdžan za istim stolom? - rekoa je ovaj diplomata.

Informer

Srbija ne odustaje od neutralnosti uprkos pritiscima i Istoka i Zapada

Iako mu nedostaje koherentna agenda, EPC se u velikoj meri smatra sredstvom za približavanje EU članicama koje teže ulasku u uniju i koje bi mogle biti frustrirane nedostatkom napretka u njihovom pristupanju, piše Rojters. 

Posebno, zemlje zapadnog Balkana mogu tražiti od Rusije i Kine nove investicije i druge koristi, što je perspektiva kojoj Francuska želi da se suprotstavi ovom inicijativom.

Još jedna očigledna meta diplomatske akcije je Turska, koja je odbila da se pridruži naporima EU da komercijalno i politički izoluje Rusiju u znak odmazde za njenu vojnu operaciju protiv Ukrajine. 

Za razliku od EU, Ankara je sačuvala veze sa Moskvom i pokušava da preuzme ulogu posrednika u sukobu.