07.10.2022.

11:38

Foto: AP Photo/Sergei Grits, FILE

Planeta

KO JE BELORUSKI BORAC ZA LJUDSKA PRAVA ALEŠ BJAJATSKI! U zatvoru saznao da je jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir!

U četvrtak, 24. novembra 2011. godine, beloruski sud izrekao je kaznu od četiri i po godine zatvora Alešu Bjajatskom, aktivisti za ljudska prava i šefu Centra za ljudska prava "Vjasna".

Beljackom je takođe naloženo da plati kaznu od 721 milion beloruskih rubalja (83.000 dolara).

Presuda je zasnovana na informacijama o bankovnim računima Bjajatski u Poljskoj koje su beloruske vlasti dobile od poljskog generalnog tužioca.

Branioci Bjajatskog su tvrdili da je se ceo proces vodio po "političkom uputstvu", i da se tokom suđenja namerno pogrešno tumačio iskaz svedoka. 

Aleš Bjajatski je danas proglašen jednim od dobitnika Nobelove nagrade za mir, a Berit Rajs-Andersen, predsednica Norveškog Nobelovog komiteta, je rekla da sudije žele da odaju počast "trojici izuzetnih šampiona ljudskih prava, demokratije i mirnog suživota u susednim zemljama Belorusiji, Rusiji i Ukrajini“.

- Kroz svoje dosledne napore u korist ljudskih vrednosti i antimilitarizma i principa prava, ovogodišnji laureati su revitalizirali i ispoštovali viziju mira i bratstva među narodima Alfreda Nobela, viziju koja je danas najpotrebnija u svetu - rekla je ona novinarima u Oslo.