07.10.2022.

15:32

Foto: AP/Photo

Planeta

AMERIČKI GENERAL: Za svega 66 milijardi dobili smo Ukrajinu koja se umesto nas bori protiv Rusije!

Kako je rekao, SAD su od februara ove godine u kijevski režim investirale 66 milijardi dolara što je pomoglo prilikom naoružavanja Ukrajine i motivacije javnosti za rat protiv Rusije.

Takođe je ocenio i da je „ta investicija u Ukrajinu poprilično isplativa budući da za relativno malu sumu, iz ugla Amerike, u ratu sa Rusijom ne ginu Amerikanci već Ukrajinci.

- Pojedini republikanci sumnjaju u ispravnost naših troškova, tim pre kada je reč o Ukrajini, međutim, naš budžet iznosi šest biliona dolara, pa čak i nekoliko stotina milijardi više. To znači da smo u Ukrajinu investirali samo sitniš, svega 66 milijardi tokom godine. To je 1,1 odsto budžeta, a šta sve za to dobijamo - kazao je on.

Kin je takođe govorio i o tome šta je Amerika za te pare uspela da ostvari od februara kada je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

- Napravili smo na granici sa Rusijom ozbiljnog protivnika Moskvi koji će se suprotstaviti ruskom rukovodstvu da širi uticaj na Istočnu Evropu, posebno kada je reč o zemljama bivšeg SSSR. To će onemogućiti ruskom lideru Vladimiru Putinu da realizuje svoje ambicije koje se ogledaju u prisvajanju pojedinih sovjetskih republika. Čak i da se to dogodilo, da je Rusija zaista prisvojila neku bivšu sovjetsku republiku, NATO bi pokrenuo rat - naveo je.

Međutim, kako je primetio, taj rat bi bio daleko veći nego ovaj koji se trenutno odvija, rizik od nuklearnog rata takođe, samim tim i posledice bi bile nepredvidive za sve strane.

- Konvecionalni rat između dve nuklearne sile – to je nešto što smo izbegavali tokom celog Hladnog rata. Stoga je investicija u Ukrajinu, koja se u interesu Amerike bori protiv Rusije, poprilično isplativa - zaključio je Kin.