08.10.2022.

18:28

Foto: AP/Tanjug

Planeta

(VIDEO) EVROPOM SE ŠIRI HAOS, GRAĐANI ŠIROM EU PROTESTUJU! Francuzi traže Makronovu ostavku, Berlin uzvikuje: Hoću ruski gas i naftu, a u Madridu...

Ispred Bundestaga se trenutno održava miting protiv rasta cena. Učesnici traže ukidanje antiruskih sankcija i pristup energentima.


Na jednom od plakata piše: „Hoću ruski gas i naftu“.

Austrija za ukidanje sankcija Rusiji


Demonstranti koji su se okupili na mitingu u centru Beča zahtevaju niže cene, ukidanje sankcija Rusiji i prijateljstvo sa Moskvom.

Češka protestuje zbog naglog pada standarda


Na hiljade članova različitih sindikata iz cele zemlje okupilo se danas na Vaclavskim namjestima u centru Praga na protestu protiv vlade, za koju smatraju da daje slabu podršku stanovništvu zbog naglog pada životnog standarda.

Francuzi traže Makronovu ostavku


U Francuskoj prestonici u 15 časova počeli su protesti na kojima se traži ostavka francuskog predsednika Emanuela Makrona, u njima učestvuje više hiljada ljudi. Oni se takođe protive članstvu Francuske u NATO-u i isporuci oružja Ukrajini.

Protest vatrogasaca u Madridu


Oko 2.000 vatrogasaca koji gase šumske požare demonstriralo je danas u Madridu, zahtevajući poboljšanje radnih prava.

„Mi smo vatrogasci koji gase šumske požare i želimo pravdu jer smo javna služba koja koristi društvu", rekla je za Rojters u Madridu Kristina Peres (47), koja je 18 godina radila u Aragonu.

Demonstranti su koristili štapove kojima su udarali o zemlju tražeći status vatrogasaca koji bi im garantovao prava na radnom mestu, kao i da se povrede zadobijene tokom obavljanja posla priznaju kao profesionalni rizici.


„Želimo da naše uprave to prepoznaju, poštuju i daju nam status vatrogasaca koji gase šumske požare“, istakla je ona.